Ευχίδειος Άθλος 2019, η διαδρομή

texte en français

Έμειναν μόνο 7 μέρες. Είναι καιρός να μπω και στην προετοιμασία της διαχείρισης του αγώνα, κυρίως αφού, από πλευράς προπονήσεων βρίσκομαι τώρα στην φάση χαλάρωσης… οπότε και έχω ασυνήθιστα περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Πολλές οι λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετήσω, ο εξοπλισμός που πρέπει να τσεκάρω και, κυρίως, η μελέτη της διαδρομής και η τακτική που θα ακολουθήσω στον αγώνα.

Αρχικά, για να θυμηθούμε το πλαίσιο, ο Ευχίδειος, όπως πολλοί αγώνες υπεραπόστασης στην Ελλάδα, είναι ένας αγώνας που αντλεί τις ρίζες του από την ιστορία, λίγο πολύ μυθική, της αρχαίας Ελλάδας. Το 479 πΧ, ένας ημεροδρόμος από τις Πλαταιές, ο Ευχίδας, διανύει αλέ-ρετούρ την απόσταση ανάμεσα στις Πλαταιές και τους Δελφούς, για να μεταφέρει το ιερό δελφικό πυρ και έτσι να εορταστεί η περιβόητη νίκη των Ελλήνων ενάντια στους Πέρσες. Στη μνήμη του, δημιουργήθηκαν δύο αγώνες, ο μεγάλος, που αναβιώνει την αρχή του αλέ-ρετούρ και ο ‘μικρός’ που αποτελείται μόνο από το «αλέ»: 107,5χλμ από τις Πλαταιές στους Δελφούς, αλλά αφού είναι η 20η επέτειος του αγώνα, οι καλοί μας διοργανωτές Ρίτσα και Πάνος, μας προσφέρουν 2,5 επιπλέον χιλιόμετρα, κάνοντάς μας να περάσουμε από το αρχαίο στάδιο των Δελφών. Μεγάλη τιμή!

110 χιλιόμετρα λοιπόν! Για μένα είναι κάτι το τεράστιο, αφού το προφίλ του αγώνα είναι ακόμα πιο δύσκολο από αυτό του γύρου της Θάσου, του μεγαλύτερου αγώνα μου στις υπεραποστάσεις μέχρι σήμερα. Έτσι, για να τα βγάλω πέρα με μία τέτοια πρόκληση, θα πρέπει να εφαρμόσω ξανά την συνηθισμένη πλέον τακτική μου στις υπεραποστάσεις και να αποσυνθέσω τη διαδρομή σε μερικά κομμάτια. Τρία για την ακρίβεια, σχετικά ομοιογενή σε αριθμό χιλιομέτρων.

1ο κομμάτι : ΠλαταιέςΘίσβη, το ζέσταμα… 34.5km / D+207m / D-414m

Το πιο εύκολο κομμάτι, θεωρητικά, εξολοκλήρου σε κατηφόρα, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, μας βάζει να διασχίσουμε την πεδιάδα της Βοιωτίας από την ανατολή προς τη δύση. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 12 τα μεσάνυχτα τη νύχτα από Παρασκευή προς Σάββατο, οπότε και θα τρέξουμε αυτό το πρώτο κομμάτι εντελώς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Λατρεύω να τρέχω νύχτα, η αίσθηση είναι ανεπανάληπτη, αλλά είναι και λίγο απογοητευτικό, για μία ακόμη φορά δεν θα δω τίποτα από το κανάλι Μόρντορ Μόρνου. Εγώ, που λατρεύω τα νερά, θα αρκεστώ λοιπόν στη φαντασία.

Επομένως, σχετικά εύκολο αυτό το τμήμα στα χαρτιά, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνω συγκεντρωμένος, δεν υπάρχει περίπτωση να επαναλάβω τα λάθη που έκανα πριν 4 χρόνια : ο ρυθμός θα είναι πολύ σημαντικός σε αυτό το ζέσταμα. Θα φύγω με ένα ρυθμό κοντά στα 6.40 το χιλιόμετρο, κάτι που μάλλον θα με βάλει από την αρχή πολύ πίσω, αλλά είναι αναγκαία και ικανή συνθήκη για να μην κλατάρω πολύ γρήγορα.

Επίσης, θα προσπαθήσω από την αρχή να φροντίσω την τροφοδοσία και την ενυδάτωσή μου, αφού εκεί κόλλησε το πράγμα κάθε φορά στο παρελθόν. 7 σταθμοί ανεφοδιασμού σε αυτό το κομμάτι, απομακρυσμένα κατά 3 ως 6.7 χιλιόμετρα, θα προσπαθήσω να έχω ποικιλία γεύσεων, γλυκών και αλμυρών… Η διοργάνωση σκίζει, άρα θα υπάρχει ό,τι χρειάζεται στα τραπέζια.

Θα περάσουμε από 5 χωριά : Καπαρέλλι, Λεύκτρα, Ελλοπία, Ξηρονομή, Δομβραίνα.

2ο κομμάτι : ΘίσβηΛάκκα, επιστροφή σε μια εμπειρία πολύ επώδυνη ακόμα… 35.5km / D+994m / D-812m

Λοιπόν…, εδώ είναι αδιαμφισβήτητα το πιο δύσκολο κομμάτι. Ήδη από την έξοδο του χωριού Θίσβη, ο δρόμος αρχίζει να ανεβαίνει, με μεγάλα ποσοστά κλίσης κάποιες φορές, στους πρόποδες του Ελικώνα. Εδώ που τα λέμε, σε 20 χιλιόμετρα απόσταση η διαδρομή συγκεντρώνει συνολική κλίση 1000 μέτρων. Αλλά όμως, το ντεκόρ είναι ανάλογο της δυσκολίας, το βουνό αυτό είναι υπέροχο, άγριο, ειδικά τώρα την άνοιξη που η τοπική βλάστηση είναι στο φόρτε της. Έπειτα, είναι ο τόπος κατοικίας των 9 μουσών της μυθολογίας, των κορών του Δία και της Μνημοσύνης. Θα έχω λοιπόν την ευχαρίστηση να ξαναθυμηθώ τις πολλές μου αναγνώσεις επί του θέματος, και να προσπαθήσω να αποφύγω να σκέφτομαι και να ξανασκέφτομαι τις αναμνήσεις πριν 4 χρόνια. Πράγματι, σε αυτό το σημείο, είχα ναυαγήσει, κατά την πρώτη μου προσπάθεια στις υπεραποστάσεις. Θα διασχίσουμε δύο χωριά την Αγία Άννα στην ανηφόρα και την Κυριακή στην κατηφόρα, πριν φτάσουμε στην περιβόητη Λάκκα, όπου η περιπέτειά μου τέλειωσε τόσο άδοξα το 2015. Θυμάμαι ακόμα πολύ καλά το πικρό συναίσθημα απογοήτευσης, συνυφασμένου με ντροπή, τη στιγμή που αναγκάστηκα να δώσω το νούμερό μου στην ίδια την Ρίτσα… Μία ρεβάνς να πάρω απέναντι στον εαυτό μου και μία σελίδα να γυρίσω, οριστικά.

3ο κομμάτι : Λάκκα – Δελφοί, το άγνωστο… 40km / D+861m / D-661m

Το άγνωστο… Η διαδρομή που σκέφτομαι πολύ συχνά στις πολλές στιγμές μοναξιάς που συνδέονται με το τρέξιμο. Το 2015 είχα φτάσει στους Δελφούς με το λεωφορείο, χωρίς να δω και πολλά πράγματα, Άρα φέτος θα είναι μία πραγματική ανακάλυψη, με ένα πρώτο κομμάτι σχετικά επίπεδο και δύο χωριά να διασχίσουμε : Στείρι και Δίστομο. Αυτό το τελευταίο χωριό είναι πολύ γνωστό στη νεότερη ελληνική ιστορία, αφού αποτέλεσε τη σκηνή μιας ασύλληπτης σφαγής κατά την ναζιστική κατοχή : 218 άτομα, ανάμεσά τους και πολλές γυναίκες και παιδιά δολοφονήθηκαν απάνθρωπα στις 10 Ιουνίου 1944 από τα τάγματα των γερμανικών SS .

Μετά το Δίστομο, φτάνουμε στην εθνική οδό για την τελευταία δυσκολία της διαδρομής. 12 χλμ ανηφόρας μέχρι την Αράχωβα, μικρή πόλη διάσημη για την εγγύτητά της με τους Δελφούς φυσικά, αλλά και για τα χιονοδρομικά κέντρα του Παρνασσού.

Στη συνέχεια, επιτέλους η κατηφόρα προς τους Δελφούς, με καταπληκτική θέα προς τον αρχαιολογικό χώρο από τη μία και την κοιλάδα της Ιτέας από την άλλη… Έπειτα από 100 χιλιόμετρα προσπάθειας, φυσικά δεν θα είναι και τόσο απλό, αλλά, αν το πόδι μου μου επιτρέψει να φτάσω ως εκεί, θα απολαύσω τα τελευταία χιλιόμετρα, να είστε σίγουροι!

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s