Κρόνιον Πέρασμα!

texte en français

Έπειτα από ένα ξεκίνημα της χρονιάς αφιερωμένο στον μαραθώνιο, έπρεπε να ορίσω ένα νέο στόχο. Όχι πως ήταν υποχρεωτικό, έτσι κι αλλιώς, μέσα από το τρέξιμο, το πρωταρχικό μου κίνητρο ήταν και παραμένει η ευχαρίστηση… Αλλά μου αρέσει να έχω ένα συγκεκριμένο στόχο, λίγο ή πολύ μακροπρόθεσμο, ώστε να υπάρχει κάποιος ρυθμός στις προπονήσεις.

Οι υπεραποστάσεις, δεν είναι νέο αυτό, με ελκύουν πολύ, και ύστερα από τον περσινό Απρίλη στη Θάσο, δεν κατάφερνα να αποφασίσω κάτι για φέτος. Τρέξιμο στη φύση, τύπου trail, ή κάτι πάλι σε άσφαλτο, αλλά για ποια απόσταση;

Αποφάσισα τελικά να γραφτώ σε έναν αγώνα 70 χιλιομέτρων στην Πελοπόννησο, το Κρόνιον Πέρασμα… Μία ενδιάμεση φόρμουλα, ανάμεσα στο μαραθώνιο και τα 100 χιλιόμετρα, σε μία απόσταση που δοκίμασα μόνο δύο φορές στο παρελθόν, την πρώτη φορά το 2015, στον Ευχίδειο, όπου είχα αναγκαστεί να εγκαταλείψω, ακριβώς σε αυτή την απόσταση, αφού με είχαν… «προλάβει» οι χρονικοί περιορισμοί του αγώνα, τη δεύτερη φορά το 2017, στη Θάσο. Και τις δύο φορές έφτασα στα 70 χλμ με τραυματισμό, οπότε ο πρώτος μου στόχος είναι επιτέλους να τελειώσω τα 70 χλμ χωρίς επιπλέον ζημιές.

Η διαδρομή, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, είναι υπέροχη, κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Σίγουρα πολύ δύσκολη, λόγω του υψομετρικού της προφίλ, αλλά εδώ στην Ελλάδα, αυτό ισχύει για κάθε αγώνα δρόμου, κάτι που τους δίνει και τη γοητεία τους. Ο δρόμος που θα πάρουμε (σχεδόν 100% άσφαλτος) ακολουθεί μία διαδρομή γύρω από τον Πάρνωνα, το βουνό που, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, είχε ως καταφύγιο ο Τιτάνας Κρόνος, γιος του Ουρανού και πατέρας των Θεών του Ολύμπου.

Ανησυχητική προσωπικότητα αυτός ο Κρόνος, γιος του Ουρανού που συμπεριφέρεται ως πραγματικός τύραννος και φυλακίζει τα ίδια του τα παιδιά. Ο Κρόνος εκθρονίζει τον πατέρα του και τον ευνουχίζει με το δρεπάνι που του δίνει η Γαία, η μητέρα του, απελευθερώνοντας έτσι τους αδερφούς και τις αδερφές του. Μαθαίνοντας πως και ο ίδιος θα χάσει την εξουσία από ένα από τα παιδιά του, αποφασίζει να τα καταβροχθίσει. Όμως η Ρέα, σύζυγός του και αδερφή του ταυτόχρονα, επαναστατεί και του δίνει μία πέτρα στη θέση του έκτου παιδιού, το οποίο και κρύβει στην Κρήτη. Πρόκειται για τον μικρό Δία, που μεγαλώνει, κρυμμένος από τον πατέρα του, με τη βοήθεια της κατσίκας Αμάλθειας που τον τρέφει. Ενήλικος πια, ο Δίας εκδικείται, αναγκάζοντας τον πατέρα του να ξεράσει τα αδέλφια του (τους θεούς, Εστία, Δήμητρα, Ήρα, Πλούτωνα και Ποσειδώνα) και με τη βοήθειά τους νικά τους Τιτάνες. Ο Κρόνος και οι τιτάνες γκρεμίζονται στα Τάρταρα, ενώ ο Δίας και οι άλλοι θεοί εγκαθίστανται στον Όλυμπο… Γοητευτικό, σωστά; Είχαν έντονο το αίσθημα της οικογένειας εκείνη την εποχή!!! Θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός σε εκείνους τους δρόμους! Κυρίως αφού, μετά από μερικές δεκάδες χιλιόμετρα, κινδυνεύω να έχω παραισθήσεις!

saturne-devorant-un-de-ses-enfants

Αλλά ας επανέλθουμε στη διαδρομή, που θα χωρίσω σε 3 μέρη, με 3 διαφορετικούς στόχους, κάτι που θα είναι πιο εύκολο να διαχειριστώ.

  1. Μία σταθερή ανηφόρα 20 χλμ! (20km / D+758 / D-186)

Είναι η κύρια δυσκολία του αγώνα και είναι εκεί από την αρχή! Όχι ακριβώς, υπάρχουν στην αρχή 2 κατηφορικά χιλιόμετρα, για το ζέσταμα, αλλά στη συνέχεια, 18 χλμ, ασταμάτητης ανηφόρας, με θετική υψομετρική διαφορά 750μ. Θα φύγουμε από το χωριό Άγιος Πέτρος και θα προχωρήσουμε σε μία διαδρομή με δάση και σκιά, που μας επιφυλάσσει συγκλονιστικά τοπία… Σχεδόν κανένας οικισμός, ελάχιστη κυκλοφορία, το τέλειο πλαίσιο για να τρέξεις. 4 σταθμοί ανατροφοδότησης προβλέπονται από τη διοργάνωση στα χλμ 5,7/ 10,4/14,7/18,7. Σε αυτό το τελευταίο σημείο υπάρχει ο πρώτος περιορισμός χρόνου, 3 ώρες, πριν το δεύτερο μέρος του αγώνα. Ο πρώτος στόχος για μένα λοιπόν θα είναι απλός. Να διαχειριστώ όσο καλύτερα γίνεται την όμορφη αυτή ανηφόρα, με σημείο αναφοράς όλα τα χιλιόμετρα που έχω «μαζέψει» στο βουνό του Προφήτη Ηλία, εδώ στη Ρόδο. Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να κρατήσω το ρυθμό που έχω δουλέψει στην προπόνηση ( 11’ τρέξιμο, 1’ περπάτημα), όλα θα εξαρτηθούν από την κλίση της ανηφόρας… αλλά το σημαντικό είναι να μη χτυπήσω κόκκινο!

  1. Μία μεγάλη κατηφόρα μέχρι το 45ο χλμ! (25km / D+237 / D-859)

Ε, ναι, σε μία κυκλική διαδρομή, αυτό που ανεβαίνουμε, σίγουρα θα το κατέβουμε… Και μάλιστα η κατηφόρα είναι συγκεντρωμένη στα 15 πρώτα χιλιόμετρα αυτού του κομματιού, μέχρι το πρώτο χωριό που θα συναντήσουμε σε αυτόν τον αγώνα. Βαμβάκου! Επιστροφή στον πολιτισμό σε αυτό το σημείο, θα συναντήσουμε άλλα δύο χωριά, Βαρβίτσα και Καρυές. 5 σταθμοί ανεφοδιασμού συνολικά στα χλμ 24,3/38΄5/33/39,5/45. Στις Καρυές, στο 45ο χλμ, τέλος αυτού του κομματιού, υπάρχει ο δεύτερος χρονικός περιορισμός, ορισμέμνος στις 6.30 ώρες. Δύσκολο να θέσω στόχο για το χρόνο, με όλη αυτή την εναλλαγή ανηφοριών και κατηφοριών, αλλά, αν όλα πάνε καλά, θα πρέπει να είμαι γύρω στο χρόνο που έκανα στους άλλους αγώνες υπεραποστάσεων, γύρω στις 5 ώρες στο πέρασμα του μαραθώνιου… Έχω λοιπόν αρκετό περιθώριο, κάτι που με χαλαρώνει κάπως, αλλά υπάρχει πάντα ένα μεγάλο μέρος απρόβλεπτων καταστάσεων σε μία τόσο μεγάλη απόσταση.

  1. Τα τελευταία 25 χλμ, επιστροφή στο άγνωστο! (25km / D+344 / D-294)

Στα χαρτιά είναι το πιο εύκολο κομμάτι, χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαφορές, εκτός ίσως από το σημείο κοντά στο χωριό Βουρβούρα. Αλλά, όπως και να το κάνουμε, με ένα μαραθώνιο ήδη στα πόδια, η δυσκολία θα είναι στο ραντεβού και ξέρω καλά πόσο θα είναι δύσκολο. Επιπλέον, θα έχουμε εγκαταλείψει το δάσος και τη σκιερή προστασία του, η ζέστη θα είναι καθοριστικός παράγοντας και η ενυδάτωση ένας πολύ σημαντικό στοιχείο να διαχειριστούμε. 5 σταθμοί ανεφοδιασμού έχουν προβλεφθεί από την οργανωτική επιτροπή του αγώνα, στα χλμ 49/53,7/59,5/64/70. Χρονικοί περιορισμοί στις 8.30 ώρες μέχρι το χλμ 59,5 (Βουρβούρα) και 10.30 ώρες στον τερματισμό (Άγιος Πέτρος). Δεν θέτω κανένα στόχο χρόνου για αυτό το κομμάτι, παρά μόνο το να τερματίσω. Όσο κι αν έχω αρχίσει να γνωρίζω πώς να αντιλαμβάνομαι πλέον την απόσταση του μαραθώνιου, μού είναι αδύνατο να προβλέψω τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. Από τις δύο προηγούμενες εμπειρίες μου στις υπεραποστάσεις, οι τραυματισμοί με είχαν υποχρεώσει να περπατήσω αρκετά μετά το 50ο χλμ, με διαφορετικό αποτέλεσμα κάθε φορά, όπως ανέφερα και παραπάνω. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα ξανασκεφτώ πολύ τους δύο αυτούς αγώνες, τον Ευχίδειο και τον Θεαγένειο, όσο θα τρέχω στους δρόμους του Πάρνωνα και ότι θα θέσω για τον εαυτό μου ένα και μοναδικό στόχο: να απολαύσω τη διαδρομή, που φαίνεται να είναι μεγαλειώδης.

kronion

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s