Μαραθώνιος Ρόδου 2018

texte en français

Αυτός ο μαραθώνιος Ρόδου 2018 ήταν λοιπόν ο έβδομός μου επίσημος αγώνας σε αυτήν την μυθική απόσταση. Καταπληκτική διαδρομή, εξαιρετική οργάνωση, η dream team μου, στο σύνολο της, στα πολλά περάσματα στην γραμμή εκκίνησης και τερματισμού… Όλα ήταν τακτοποιημένα για να κατεβάσω επιτέλους την καλύτερή μου επίδοση, και γιατί όχι, να σπάσω τον φράγμα των τεσσάρων ώρων… Ο μοναδικός παράγοντας που με φόβιζε λιγάκι ήταν η μετεωρολογία, οι θερμοκρασίες είχαν ανέβει επικίνδυνα ψηλά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου… Και όντως, την ημέρα του μαραθωνίου, ο ήλιος εμφανίστηκε πολύ γρήγορα, δεν υπήρχε ούτε συννεφάκι, ούτε αεράκι, και μόλις μετά το πέρασμά μου στον ημιμαραθώνιο, είχα καταλάβει ότι τα ρεκόρ δεν θα ήταν ούτε για αυτή την φορά. Αλλαγή σχεδίου, πάμε στο δεύτερο στόχο, να διαχειριστώ την προσπάθειά μου για να αποφύγω τον λεγόμενο ‘τοίχο του μαραθωνίου’, τον οποίο έχω συναντήσει τόσες φορές στο παρελθόν. Κυρίως στους δυο τελευταίους μαραθωνίους, στην Αθήνα το περασμένο Νοέμβρη, και στην Ρόδο, πριν δυο χρόνια, είχα δυσκολευτεί αφάνταστα, χωρίς καμία απόλαυση.

Εξάλλου, είχα ξεκινήσει πολύ πιο προσεκτικά σε σχέση με τις άλλες φορές, σκεφτόμενος τις επικίνδυνες εκκινήσεις των προηγουμένων χρόνων. Δυο χιλιόμετρα σε αργό ρυθμό, 6’20 και 6’00, προσπαθώ μετά να αποκτήσω σταθερό τέμπο κοντά στο 5’40-5’45. Η αρχή του αγώνα είναι έτσι πολύ ευχάριστη, και την απολαμβάνω αληθινά. Προσπαθώ επίσης να μην επαναλάβω τα λάθη του παρελθόντος, σε ότι αφορά τον ανεφοδιασμό και την ενυδάτωση : δυο-τρεις γουλιές νερού σε κάθε σταθμό, τζελάκι στο 10ο, 20ο και 30ο χιλιόμετρο, και ισοτονικό ποτό στους ενδιάμεσους σταθμούς.

rhodes1

Με αυτήν την διαδρομή σε πήγαινε-έλα, συναντώ όλους τους άλλους δρομείς, είτε είναι μπροστά μου, είτε πίσω, και είναι πολύ όμορφο, ένα βλέμμα, ένα σήμα που ανταλλάζουμε με τους γνωστούς, που δεν είναι λίγοι… Ο αγώνας φαίνεται να κυλάει ομαλά για τον κουνιάδο μου, θα μάθω ύστερα ότι δυσκολεύτηκε αρκετά, με τραύμα μόλις στο 25ο, είχε όμως το απίστευτο κουράγιο να τερματίσει, πέρα από τους πόνους.

Για μένα, ο αγώνας συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, δεν καταφέρνω όμως να τηρήσω πάντα τον ρυθμό μου… μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι είχα αποφασίσει φέτος να μην ακολουθήσω κλασικό πρόγραμμα προετοιμασίας για μαραθώνιο, και δεν δούλεψα πολύ τον ρυθμό μαραθωνίου στις προπονήσεις. Ο σκοπός του πρώτου τρίμηνου ήταν μόνο η απόλαυση σε κάθε τρέξιμο. Και τώρα, σ’ αυτόν τον αγώνα, όντως απολαμβάνω την κάθε στιγμή : η ομάδα στήριξης μου που με ενθαρρύνει σε κάθε πέρασμα μπροστά της, η Μελίνα που με συνοδεύει για κάποιες εκατοντάδες μέτρων μεταξύ Ακταίον και Δημαρχείου, οι ενθαρρύνσεις των φίλων μου σε όλη την διαδρομή, οι εθελοντές με την ανεκτίμητη τους βοήθεια, δύσκολα θα βρω άλλον αγώνα που θα νιώθω τόσο φιλικό περιβάλλον… τρέχοντας, σκέφτομαι ότι ο μαραθώνιος της Ρόδου είναι τελικά θαυμάσιος αγώνας… αν και η θερμοκρασία αρχίζει και φτάνει σε αφόρητα επίπεδα (34 βαθμούς προς το τέλος).

Από το 39ο χιλιόμετρο, νιώθω ότι οι δυνάμεις μου εξαντλούνται, το ρεκόρ μου μπορώ να το ξεχάσω, δεν έχω άλλη σκέψη, παρά να τερματίσω… Η μικρή ανηφόρα στις Κάτω Πέτρες μου φαίνεται βουνό, αναγκάζομαι και περπατάω, και περνάω με ανησυχία μπροστά από ένα ασθενόφορο, που ήρθε να φροντίσει μια συναθλήτρια. Ένας διασώστης με καθησυχάζει, αλλά σε κάνει να το σκέφτεσαι λίγο, πως έρχεσαι και φτάνεις έτσι στα όρια σου. Συνεχίζω με αργό ρυθμό μέχρι τον τερματισμό, με καθαρό χρόνο 4h16’40″… δηλαδή 7 λεπτά πάνω από το ρεκόρ του 2014.

rhodes18_410569-L

Είναι εξάλλου ο 4ος καλύτερος μου χρόνος (ή μηπως ο 4ος λιγότερο κακός; ) μετά από τους τρεις πρώτους μου μαραθώνιους στην Αθήνα (4h14, 4h11 et 4h09)… ωραία σταθερότητα, ε;

Τελικά, η μεγάλη ικανοποίηση βρίσκεται στην πρόοδο που σημείωσα σε σχέση με τον αγώνα του 2016, στην ίδια διαδρομή : σχεδόν 10 λεπτά λιγότερα, και με διαφορετικές αισθήσεις, πολύ πιο θετικές. Η διαχείριση του μαραθωνίου αυτού ήταν σαφώς πιο σωστή, μόνο στα τρια τελευταία χιλιόμετρα έχασα τελείως τον ρυθμό μου, και κάποιες θέσεις στην γενική κατάταξη : στους 142 που τερματίσαμε, χωρίς να υπολογίσουμε τις εγκαταλείψεις, βρίσκομαι 108ος στο 5ο χλμ, 96ος στο 16ο χλμ, 96ος πάλι στο πέρασμα του ημιμαραθώνιο, 88ος στο 26ο χλμ, 76ος στο 37ο χλμ και 80ος στον τερματισμό. Κέρδισα λοιπόν 16 θέσεις από τον ημιμαραθώνιο και μετά, τερματίζω πολύ πιο καλά σε σχέση με πρόπερσι.

comparaison marathons de rhodes

Κυρίως, έχω επιτέλους καταφέρει να διορθώσω το αρνητικό κύμα που ένιωσα μετά από τους προηγουμένους μου μαραθωνίους, με τα τραύματα και τις απογοητευτικές επιδόσεις τους. Στον επόμενο, θα ξεκινήσω παίρνοντας ιδέες από αυτόν τον αγώνα, με μια δυναμική πολύ πιο θετική! Το μόνο που δεν γνωρίζω ακόμα, είναι το πού θα είναι αυτός ο αγώνας…

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s