Στο δρόμο για την Αθήνα… 3ο βήμα

texte en français

Έπειτα από τα 5 χιλιόμετρα της Τάφρου τον Αύγουστο και τα 20 της Σύμης τον Σεπτέμβρη είχα στο πρόγραμμα έναν αγώνα 10 χιλιομέτρων το περασμένο σαββατοκύριακο. Σε αντίθεση με τον αγώνα της Σύμης, όπου είχα ακολουθήσει ένα ειδικό προπονητικό πρόγραμμα, αυτό το δεκάρι βρισκόταν στην καρδιά της προετοιμασίας μου για τον μαραθώνιο της Αθήνας… οπότε δεν ετίθετο θέμα να αλλάξω το σχέδιο που είχα αποφασίσει, θα ήταν μία προπόνηση σαν όλες τις άλλες.

Μερικές μέρες πριν ωστόσο, είχα τσεκάρει το ρυθμό μου στα 10 χλμ σε μία προπόνηση : 7Χ1000μ σε προοδευτικό ρυθμό, από το ρυθμό του ημιμαραθώνιου σε αυτόν του δεκαριού… Η προπόνηση πήγε καλά, αλλά το τελευταίο κομμάτι ήταν αρκετά δύσκολο! Λογικό, έπειτα από τόσους μήνες αφιερωμένους στις μεγάλες αποστάσεις, με ρυθμό σαφώς κατώτερο.

Εν συντομία, την Κυριακή 1 Οκτώβρη το πρωί, κατεβαίνω στην πόλη της Ρόδου χωρίς ιδιαίτερες φιλοδοξίες από άποψη χρονομέτρου, και χωρίς πίεση. Ο καιρός είναι καταπληκτικός και η διαδρομή υπέροχη: θα κάνουμε το γύρο της Παλιάς Πόλης της Ρόδου, εξωτερικά, ξεκινώντας από την ακτή για να ανέβουμε στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο και να ξανακατέβουμε προς το δημαρχείο, σημείο αφετηρίας και τερματισμού. Και, για να απολαύουμε διπλά τη διαδρομή, θα κάνουμε αυτόν τον γύρο δύο φορές!

run greece 1

Από την αρχή, προσπαθώ να βρω έναν σταθερό ρυθμό, λίγο πιο κάτω από 5΄ το χιλιόμετρο. Το περιβάλλον είναι φανταστικό, παίρνουμε αρχικά την μεγάλη προβλήτα μέχρι το προπύργιο του Αγίου Νικολάου και έπειτα τρέχουμε παράλληλα στα τείχη, προς την πλευρά της θάλασσας… Λίγο μετά την πύλη της Ακαντιάς αφήνουμε το μέτωπο της θάλασσας για να πάρουμε μία μικρή ανηφόρα προς την Κόκκινη Πόρτα, έπειτα την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου και το πανεπιστήμιο. Ο ρυθμός πέφτει φυσικά σε αυτά τα 1500μ, αλλά τίποτα το πολύ σοβαρό, και το τέλος του πρώτου γύρου επιτρέπει να βρούμε έναν πιο έντονο ρυθμό.

Πολύς κόσμος στο πέρασμα του πρώτου μισού του αγώνα, αφού είναι το σημείο της αφετηρίας και του τερματισμού και των υπόλοιπων αγώνων της ημέρας… παίρνουμε λοιπόν πολύ κουράγιο από τον κόσμο, είναι πράγματι πολύ ευχάριστο. Ξαναφεύγουμε λοιπόν για ένα γύρο, πάντα το ίδιο ευχάριστο και η ανηφόρα τη δεύτερη φορά είναι ελάχιστα πιο δύσκολη.

run greece 2

Απολογισμός στον τερματισμό, 49΄34, με ένα σχεδόν τέλειο σπλιτ (24΄46+24΄48). Αγώνας που από ότι φαίνεται διαχειρίστηκα καλά, αλλά που αποκαλύπτει επίσης τη δυσκολία μου για τις μικρές αποστάσεις: κρίνοντας από τους καρδιακούς παλμούς είναι ξεκάθαρο πως θα μπορούσα να είχα φορτσάρει παραπάνω. 162 παλμοί το λεπτό κατά μέσο όρο (160 στον πρώτο γύρο, 164 στον δεύτερο), 172 μέγιστοι παλμοί… είναι λιγότεροι από του ημιμαραθώνιου της Σύμης πριν ένα μήνα, παράξενο, σωστά;

Αλλά όπως και να έχει το πράγμα, βγαίνω από αυτόν τον αγώνα πολύ ευχαριστημένος, κυρίως γιατί αυτό το πρωινό τέλειωσε με μία θαυμάσια στιγμή. Έπειτα από τα 10 χλμ υπήρχαν δύο ακόμη αγώνες στο πρόγραμμα, ένας 5 χλμ και ένας χιλίων μέτρων, αποκλειστικά για μαθητές δημοτικών σχολείων. Ήταν για μένα η ευκαιρία να τρέξω με τον Νάσο, ένα έφηβο με αυτισμό, με τον οποίο προπονούμαστε μαζί κάθε Σάββατο πρωί από τον Ιούλιο. Την περασμένη Κυριακή ήταν λοιπόν η μεγάλη μας πρεμιέρα και ήμουν λίγο αγχωμένος στην αφετηρία, με όλον αυτόν τον κόσμο γύρω μας… Όμως με την πολύτιμη βοήθεια της γυμνάστριάς του, που συνόδευε κάποιον άλλο μαθητή, όλα πήγαν ρολόι, ο μικρός μου παρτενέρ τα κατάφερε σαν μεγάλος και πήρε επάξια το μετάλλιό του! Δεν το ξέρει, αλλά μου πρόσφερε μία ολοκληρωμένη παλέτα ποικίλων συναισθημάτων: την ευτυχία να τρέξω και να μοιραστώ μία τέτοια στιγμή, την συμμαχία και τη σύνδεση μέσα από την ανταλλαγή ενός βλέμματος, την περηφάνια να τον δω να περνάει τη γραμμή του τερματισμού, την ευχαρίστηση να δω τη μητέρα του πολύ συγκινημένη, εκείνη που τον συνοδεύει ακούραστα όλα αυτά τα χρόνια σε καθένα από τα αβέβαια, κάποιες φορές, βήματά του.

run greece 4

Και έτσι ξαναγέμισα τις μπαταρίες μου για να συνεχίσω την προετοιμασία για τον μαραθώνιο… Είναι μόλις σε πέντε εβδομάδες!!!

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s