8 μέρες πριν τον αγώνα, το στρες ανεβαίνει…

Texte en français

Βουαλά, σε 8 μέρες θα είναι η παραμονή του αγώνα που προετοιμάζω εδώ και μήνες. Από την αρχή της εβδομάδας έχω μειώσει πάρα πολύ το ρυθμό των προπονήσεων, για να μην ξαναφορτίσω τις μπαταρίες μου. Σωματικά, όντως το χρειαζόμουν, αφού στο τέλος της προετοιμασίας αισθανόμουν μια κάποια κούραση. Αλλά αυτή η διακοπή, αφήνοντάς μου αρκετό ελεύθερο χρόνο, με έκανε να σκέφτομαι και να αναρωτιέμαι για τα πάντα : είμαι στ’ αλήθεια έτοιμος να αντιμετωπίσω αυτή την τεράστια απόσταση, θα ξεπεράσω τα προβλήματα που είχα συναντήσει πριν δυο χρόνια στην πρώτη μου προσπάθεια στις υπεραποστάσεις;

Ευτυχώς, από το Μάη του 2015 οι συνθήκες έχουν αλλάξει πολύ, και είχα την τύχη να βιώσω μία πανέμορφη εμπειρία το Σεπτέμβρη εκείνης της χρονιάς, ακολουθώντας ως συνοδός τον Ζαν-Φιλίπ, στον υπέροχο αγώνα ανάμεσα στην Αθήνα και τη Σπάρτη, το Σπάρταθλο! Εκεί έμαθα πολλά πράγματα για τους αγώνες μεγάλων αποστάσεων και κυρίως συνάντησα εξαιρετικούς ανθρώπους των οποίων οι συμβουλές μού είναι πάντα χρήσιμες. Ένας από αυτούς μου είπε πρόσφατα : « μην αμφιβάλλεις για σένα, αλλά υπολόγισε παρόλα αυτά το μέγεθος του στόχου». Κι αυτό σκοπεύω να επαναλαμβάνω συνεχώς στον εαυτό μου όλες αυτές τις μέρες.

Να παραμείνω ταπεινός μπροστά στην απόσταση που θα διανύσω… Είναι αυτό που δεν έκανα νομίζω στην τελευταία μου εμπειρία σε μαραθώνιο, όπου ξεκίνησα σε ένα ρυθμό λίγο πιο γρήγορο… Αποτέλεσμα, μία νέα συνάντηση με το περιβόητο «τείχος», γύρω στο 32ο χιλιόμετρο. Στη Θάσο, η απόσταση των 105 χλμ είναι εντελώς καινούρια για μένα και πιστεύω πως αυτό το πρόβλημα δεν θα υπάρξει. Δούλεψα πάρα πολύ τα long run στον προβλεπόμενο ρυθμό για τις 22 Απρίλη, το γνωστό ρυθμό Συρανό (εναλλαγή τρεξίματος περπατήματος), νομίζω πως θα τα καταφέρω να τον κρατήσω. Αλλά, όπως πάντα, το ξεκίνημα θα είναι πολύ σημαντικό, θα μείνω προσεκτικά στην άκρη και θα φύγω αργά.

Να μην αμφιβάλλω για μένα… Καθόλου αυτονόητο, κυρίως μετά την αποτυχία μου το 2015, σε έναν αγώνα εν τέλει αρκετά παρόμοιο : οι επώδυνες εικόνες είναι ακόμα παρούσες… Αλλά εδώ, έχω τα δεδομένα των προπονήσεων που είναι πραγματικά καθησυχαστικά : το 2015, κουβαλούσα έναν τραυματισμό στην δεξιά φτέρνα ( μία τενοντίτιδα) που με έκανε να σταματήσω εντελώς τις προπονήσεις μέχρι και 12 βδομάδες πριν τον αγώνα. Φέτος, η προετοιμασία έγινε σε συνθήκες σχεδόν ιδανικές, ο συγκριτικός απολογισμός των χιλιομέτρων και των ωρών μιλάει από μόνος του :

Screenshot 2017-04-14 00.51.54

Άλλο πλεονέκτημα είναι ότι έχω ήδη στο ενεργητικό μου μία μικρή εμπειρία υπεραπόστασης, αφού είχα καταφέρει να διανύσω 70 χιλιόμετρα πριν αναγκαστώ να εγκαταλείψω. Εκείνη τη χρονιά είχα αθροίσει αρκετά λάθη, που με οδήγησαν απευθείας στην αποτυχία, αλλά μου έμαθαν πολλά αποστεριόρι… Στη Θάσο θα είμαι λοιπόν πολύ καλύτερα προετοιμασμένος, από όλες τις απόψεις. Κι έπειτα, η Θάσος είναι ένα μέρος πολύ ιδιαίτερο για μένα. Οι αμέτρητες αναμνήσεις που συνδέονται μαζί της πιστεύω πως θα μου επιτρέψουν να βρω τα απαραίτητα κίνητρα στις στιγμές αμφιβολίας που θα υπάρξουν σίγουρα κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Τέλος, οι δικοί μου θα είναι στην αφετηρία και στον τερματισμό και θα προσπαθήσω να μην τους απογοητεύσω!

Για να μην μακρηγορώ, τα πράσινο φως έχει ανάψει και ανυπομονώ να βρεθώ στην γραμμή της εκκίνησης. Ακόμα μία βδομάδα αναμονής, που θα περάσει γρήγορα, αφού φεύγουμε για τη Θάσο αύριο κιόλας για μερικές μέρες διακοπών… Ευκαιρία για μια αναγνωριστική βόλτα της διαδρομής!

004

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s