Θεαγένιος δρόμος Θάσου, η διαδρομή

Texte en français

Ένα μήνα πριν τον αγώνα που αποτελεί τον κύριο στόχο μου για τη φετινή αθλητική χρονιά, ήρθε η στιγμή να μπω στις λεπτομέρειες της διαδρομής.

Αυτός ο γύρος της Θάσου, του πιο βόρειου νησιού του Αιγαίου, αριθμεί λίγο περισσότερο από 100 χλμ, 105 σύμφωνα με τα δεδομένα των διοργανωτών. Η διαδρομή είναι περίπου παραλιακή, εκτός από μία μικρή παράκαμψη στο εσωτερικό του νησιού, ως το γοητευτικό χωριό Παναγιά. Σίγουρα τα τοπία που θα δούμε θα είναι εξαιρετικά!

105 χλμ, είναι για μένα κάτι το καινούριο, και, πρέπει να ομολογήσω, όσο πιο πολύ το σκέφτομαι, τόσο πιο πολύ αισθάνομαι δέος! Οπότε, για να φέρω αυτήν την απόσταση περισσότερο στα μέτρα μου, θα τεμαχίσω τη διαδρομή σε 5 ίσα μέρη των 21 χλμ. 21 χλμ είναι ακριβώς η απόσταση ενός ημιμαραθώνιου, μία απόσταση που αγαπώ πολύ σε αγώνες και που επαναλαμβάνω αρκετά συχνά σε προπονήσεις. Έτσι, τη μέρα του αγώνα θα έχω 5 διαδοχικούς στόχους, κάτι που θα κάνει πιο εφικτό ίσως το τελικό στοίχημα.

1ος ημιμαραθώνιος : Αστρίς- Κοίνυρα

semi1

Σ’ αυτόν τον γύρο της Θάσου ξεκινάμε από την αρχή με δύο ανηφόρες αρκετά δύσκολες, που θα μας οδηγήσουν μέχρι την Μονή Αρχαγγέλου. Δεν θα έχω λοιπόν τον χρόνο να βάλω σε εφαρμογή έναν σταθερό ρυθμό Συρανό (εναλλαγή τρέξιμο/περπάτημα), αλλά θα λειτουργήσω ανάλογα με την κλίση που θα συναντήσω. Από το πρώτο σημείο ανεφοδιασμού (χλμ7) η διαδρομή γίνεται πιο εύκολη και θα μας οδηγήσει μέχρι την Αλυκή, ένα από τα αγαπημένα μου μέρη στη Θάσο. Ο δρόμος είναι παραλιακός και θα μας δώσει μία τέλεια θέα στα αρχαία λατομεία μαρμάρου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Φοβάμαι ωστόσο τα σημάδια από τις πρόσφατες πυρκαγιές, που κατέστρεψαν πέρσι ένα μεγάλο τμήμα του νησιού, δυτικά, αλλά επίσης ως την Αλυκή.

Αφήνουμε στη συνέχεια τη νότια πλευρά του νησιού, για να ανέβουμε νοτιοανατολικά, με τον πρώτο ημιμαραθώνιο να τελειώνει περίπου στο ύψος της παραλίας ‘Παράδεισος’, λίγο πριν τα Κοίνυρα. Σ’ αυτήν την εκπληκτική παραλία περνούσαμε κάποτε όλες μας τις Κυριακές, με τη συμμορία των παιδιών των αρχαιολόγων, μπάνιο, ψάρεμα, ρακέτες, μπάλα, πικνικ. Τότε η παραλία ήταν σχεδόν ερημική, με πολύ δύσκολη πρόσβαση…

2ος ημιμαραθώνιος : Κοίνυρα- Χρυσή Αμμουδιά… θεωρητικά ο πιο δύσκολος!

semi2

Αφήνοντας πίσω τον οικισμό των Κοινύρων, πλησιάζουμε το πιο ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής… Μία πρώτη ανηφόρα 2 χιλιομέτρων, επιστροφή στην παραλιακή, μέχρι την άκρη μίας φανταστικής παραλίας μήκους 6 χιλιομέτρων. Χρυσή Αμμουδιά. Και εκεί θα κάνουμε την πρώτη μας είσοδο στο εσωτερικό του νησιού, για να συναντήσουμε τα δύο πολύ όμορφα χωριά, Ποταμιά και Παναγιά. Το αρνητικό είναι πως βρίσκονται στις πλαγίες του βουνού και ότι τα ποσοστά κλίσης αναμένονται ανεβασμένα… Το πλεονέκτημα είναι, και βέβαια θα επικεντρωθώ σε αυτό, πως η θέα στον κόλπο της Χρυσής Αμμουδιάς είναι μεγαλειώδης!!!

bernard 173

Λοιπόν, σας διαβεβαιώ δεν θα πάμε τόσο ψηλά τη μέρα της κούρσας: εδώ, για να πάρουμε τη φωτογραφία ανεβήκαμε μέχρι την κορυφή, αξέχαστος περίπατος!

Ουσιαστικά, φεύγοντας από την Παναγιά, στρίβουμε και κατεβαίνουμε προς την άλλη πλευρά αυτής της όμορφης παραλίας, και εκεί θα έχουμε καλύψει την ωραία απόσταση των 42 χιλιομέτρων. Για μένα, αν όλα έχουν πάει καλά, θα ισοδυναμεί ήδη με 5 ώρες αγώνα… μάλλον ήδη από αρκετή ώρα μοναχικό, με μόνο, από μακριά, τις συναντήσεις με τους εθελοντές στα σημεία ανεφοδιασμού.

3ος ημιμαραθώνιος : Χρυσή Αμμουδιά – Σκάλα Ραχωνίου… ένα πλήθος αναμνήσεων!

semi3

Αφήνουμε την άσφαλτο για 11 χιλιόμετρα σε ένα μικρό χωματόδρομο… τα πρώτα χιλιόμετρα θα είναι για μένα μία απόλυτη ανακάλυψη αφού δεν έχω περάσει ποτέ από εκεί. Αντίθετα, έπειτα από την μικρή ‘παραλία των μελισσών’ ή Σαλιάρα, οι αναμνήσεις θα με κατακλύσουν χωρίς καμία αμφιβολία : η διαδρομή περνάει ακριβώς μπροστά από τον λεγόμενο Άγιο Ιωάννη, όπου πέρασα υπέροχα καλοκαίρια στο σπίτι των φίλων μας Γιάννη και Ελένης.

bernard 223

Συναντάμε πάλι την άσφαλτο, πάνω από την Μακρύαμμο, την μυθική παραλία των νιάτων μου και οι φορτωμένοι με αναμνήσεις χώροι θα αρχίσουν να διαδέχονται ο ένας τον άλλο : Πύλη του Σειληνού, Λιμένας, Γλυφάδα, Παπαλιμάνι, ακρωτήριο Παχύς, κολπίσκος, Σκάλα Ραχωνίου… θα πρέπει να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου, ήδη αισθάνομαι αναστατωμένος και μόνο που τους αναφέρω εδώ!

101_1417

Ημιμαραθώνιος 4 : Σκάλα Ραχωνίου – Σκάλα Μαριών… η ανατροπή

semi4

Για πολλούς λόγους αυτός ο ημιμαραθώνιος θα είναι πράγματι ένα κομβικό σημείο στον αγώνα μου… Μετά τον Πρίνο, όπου οι σκέψεις μου θα τρέξουν προς ένα από τα πιο όμορφα χωριά του νησιού, το Καζαβίτι, που βρίσκεται λίγο ψηλότερα στο βουνό, απομένει να κάνω χοντρικά ένα τρίτο του γύρου του νησιού. Αλλά είναι το κομμάτι που γνωρίζω λιγότερο και οι αναμνήσεις μου είναι πιο αόριστες.

Και, κυρίως, θα φτάσουμε στα 70 χιλιόμετρα αγώνα, ακριβώς μετά το σημείο του μεγάλου ανεφοδιασμού που προβλέπεται στο Ραχώνι. Απόσταση, τόσο μα τόσο σημαντική, αφού για μένα είναι συνώνυμη με την αποτυχία. Ήταν ακριβώς στο 70ο χλμ που εγκατέλειψα στο δρόμο για τους Δελφούς, πριν από 2 σχεδόν χρόνια. Πρώτη και μοναδική εγκατάλειψη, που μου άφησε σημάδια και που θα με στοιχειώνει στους θασίτικους δρόμους. Θα προσπαθήσω λοιπόν, σ’ αυτόν τον 4ο ημιμαραθώνιο να μην σκέφτομαι τα χιλιόμετρα που μου μένουν να διανύσω.

101_0650

Ευτυχώς, σε επίπεδο υψόμετρου δεν θα υπάρχει πλέον δυσκολία, η διαδρομή όντας πραγματικά επίπεδη. Θα προσπαθήσω λοιπόν να απολαύσω αυτόν τον όμορφο παραλιακό δρόμο και το τέλειωμα της ημέρας που, αν το επιτρέψει ο καιρός, θα μας επιφυλάξει εξαιρετική θέα στο Αιγαίο και στη στεριά, στα δεξιά μας, προς τη δύση.

Ημιμαραθώνιος 5 : Σκάλα Μαριών – Αστρίς… το άγνωστο!!!

semi5

Από τη Σκάλα Μαριών και μετά, η νύχτα θα κάνει αισθητή την παρουσία της, και η βόλτα μου στο άγνωστο θα συνεχιστεί. Πώς θα αντιδράσει το σώμα μου απέναντι σε μία απόσταση που δεν έχει ξαναδοκιμάσει; Θα έχω αποφύγει τα λάθη που έκανα κατά κόρον στον πρώτο μου αγώνα υπεραπόστασης; Ποιο ρυθμό θα καταφέρω να ακολουθήσω; Αδύνατον να προκαθορίσω τι θα συμβεί, αλλά θα σκεφτώ και θα ξανασκεφτώ όλα τα χιλιόμετρα που ‘μάζεψα’ στις προπονήσεις, όλες τις κινήσεις που επανέλαβα άπειρες φορές στα long run εδώ και 5 μήνες που αποφάσισα να τρέξω στον γύρο της Θάσου. Και έπειτα, δεν θα είμαι μόνος, όλοι όσοι μετράνε για μένα θα στριμωχτούν στις σκέψεις μου και θα είναι η απαραίτητη υποστήριξη που θα μου επιτρέψει να προχωρήσω. Διάβασα δεξιά κι αριστερά, και κυρίως, συζήτησα με μεγάλους δρομείς υπεραποστάσεων, ότι το κλειδί για την επιτυχία στις μεγάλες αποστάσεις είναι πνευματικό… Από μένα εξαρτάται λοιπόν, να κερδίσω το στοίχημα!!!

101_1731

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s