Ημιμαραθώνιος Σορωνή-Απόλλωνα (5/03/17)

Texte en français

Ενάμιση μήνα πριν το γύρο της Θάσου, ο ημιμαραθώνιος Σορωνή-Απόλλωνα ήταν ό,τι έπρεπε για μένα: αντί να τρέξω κανονικά, η ιδέα ήταν να απολαύσω την πάντα τέλεια διοργάνωση αυτού του αγώνα, προκειμένου να δοκιμάσω το ρυθμό που υπολογίζω για τα 100 χλμ και να τσεκάρω τον εξοπλισμό και την στρατηγική ανεφοδιασμού μου. Τι καλύτερο από ένα ημιμαραθώνιο, σε μία διαδρομή που γνωρίζω άριστα και που μοιάζει με τις υψομετρικές διαφορές της σ’ αυτήν που θα αντιμετωπίσω στο πρώτο μισό του αγώνα της Θάσου.

profil

Από την αρχή, εφαρμόζω το προκαθορισμένο μου σχέδιο, υιοθετώντας τη μέθοδο «Συρανό», δηλαδή μία εναλλαγή τρεξίματος (9’) και περπατήματος (1’). Αυτός ο ρυθμός είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστος στη Ρόδο, και ήδη από τα πρώτα μέτρα του περπατήματος, φίλοι δρομείς με ρωτάνε αν όλα πάνε καλά. Ευχαριστώ την Σμαράγδα και τον Γιάννη για το ενδιαφέρον τους. Διατηρώ αυτόν τον ρυθμό μέχρι τη Διμυλιά, στο 10ο χλμ. Έπειτα, όταν το υψόμετρο ανεβαίνει, θα ακολουθήσω τη μέθοδο Συρανό ανάλογα με το προφίλ της διαδρομής, αυξάνοντας τα κομμάτια περπατήματος.

Καμία ανησυχία από άποψη ρυθμού. Πιστεύω πως οι μεγάλες προπονήσεις σ’ αυτό το σχήμα από τις αρχές του Γενάρη με έκαναν να συνηθίσω αυτές τις εναλλαγές. Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες ικανοποιήσεις αυτού του ημιμαραθώνιου. Εξάλλου, ο τελικός χρόνος 2 ώρες και 28 λεπτά, και η φυσική μου κατάσταση στον τερματισμό επιβεβαιώνουν πως θα μπορούσα να συνεχίσω σ’ αυτόν τον ρυθμό. Μένει να μάθω αν θα μπορούσα να ολοκληρώσω το ίδιο πράγμα για 5 συνεχόμενες φορές… αλλά αυτό είναι άλλο θέμα, και μου μένουν 7 εβδομάδες προπόνησης για να το καταφέρω!

Screenshot 2017-03-08 23.04.19

Τα άλλα σημεία που πέρασαν το τεστ στον προπαρασκευαστικό αυτό αγώνα είναι κυρίως στο επίπεδο του εξοπλισμού :

  • Τα καινούρια μου παπούτσια, τα HOKA Bondi που αγόρασα έπειτα από πολύτιμες συμβουλές του Angels running, μου φαίνονται ευχάριστα. Γνωρίζοντας ότι ο Ζιλ, σημείο αναφοράς για τις υπεραποστάσεις – και κάπως ο μέντοράς μου στον τομέα αυτό – τρέχει με αυτό το μοντέλο, μετράει στα συν, αφού ο ψυχολογικός παράγοντας μετράει πολύ όταν αρχίζουν να μαζεύονται τα χιλιόμετρα.
  • Η ζώνη για το παγούρι σχεδόν ξεχνιέται και θα χωρέσει άνετα τις απαραίτητες προμήθειες ανεφοδιασμού σε ηλεκτρολύτες.

  • Η μπαντάνα πολλαπλών χρήσεων αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη για να σκουπίζω τον ιδρώτα (έκανε πολλή ζέστη την Κυριακή), αλλά όχι μόνο: είναι κάπως σαν να είμαι σε συνεχή επαφή με την προσωπική μου ψυχολόγο…

Είναι μάλλον στο επίπεδο του ανεφοδιασμού που υπάρχουν τα περισσότερα πράγματα να κανονιστούν και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη σκόνη για το ισοτονικό ρόφημα : είχα προβλέψει 2 συμπληρώματα, σε πλαστικά σακουλάκια, το ένα στο 6ο και το άλλο στο 15ο χλμ. Λάθος επιλογή σακούλας. Μου πήρε 3 λεπτά η πρώτη προσπάθεια γεμίσματος του παγουριού στην πρώτη προσπάθεια και μάλλον έχασα τη μισή δόση. Ο φίλος μου ο Σάββας, διοργανωτής του αγώνα, που βρισκόταν ακριβώς σε αυτό το σημείο ανεφοδιασμού πρέπει να γέλασε βλέποντάς με να προσπαθώ να αδειάσω το σακουλάκι μου!!! Τέλος πάντων, θα πρέπει να βρω άλλο σύστημα, έχω ακόμη μερικές μεγάλες προπονήσεις γι’ αυτό. Το θετικό είναι πως ο καθεαυτού ανεφοδιασμός, στην υγρή ή στερεή μορφή του, ήταν εντάξει, κανένα πρόβλημα από αυτήν την πλευρά.

20170305_091526

Ιδού, τερμάτισα λοιπόν στα Απόλλωνα με τον χειρότερο χρόνο της μικρής μου καριέρας ως δρομέας, αλλά έχοντας απολαύσει, μάλλον όσο ποτέ άλλοτε, αυτόν τον αγώνα : επειδή επιβεβαίωσα αρκετές παραμέτρους με την οπτική του βασικού μου στόχου για το 2017, αλλά και επειδή η απουσία χρονομετρικού στόχου μου επέτρεψε να ζήσω στο έπακρο αυτή τον αγώνα, και να κάνω κάποιες συναντήσεις εντελώς διαφορετικές… και για το μέτριο επίπεδό μου, υπάρχει κάτι πιο σημαντικό;

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s