2016 :Μία νέα αποτυχία στα 42 χλμ, ένας νέος τραυματισμός, μία αλλαγή πορείας

Texte en français

Μία νέα αποτυχία στα 42 χλμ, ένας νέος τραυματισμός, μία αλλαγή πορείας… Αυτός είναι λοιπόν ο απολογισμός της χρονιάς που μόλις πέρασε, σε ό,τι αφορά το τρέξιμο. Όχι και τόσο ένδοξος αυτός ο απολογισμός : τα αποτελέσματα είναι πολύ κατώτερα από αυτά που έλπιζα, και, ειδικά για τον μαραθώνιο του Απρίλη, που είχα προετοιμάσει με σοβαρότητα, αλλά που αποδείχτηκε πολύ απογοητευτικός.

Κυρίως, ένας νέος τραυματισμός, που με σταμάτησε εντελώς για το ένα τρίτο της χρονιάς, αμέσως μετά το μαραθώνιο. Περίεργος τραυματισμός κατά τα άλλα, αφού δεν με ενοχλούσε καθόλου στο τρέξιμο. Όμως η διάγνωση του γιατρού ήταν κάθετη : πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Όλως παραδόξως, αυτός ο τραυματισμός είχε και τα καλά του, αφού αναγκάστηκα να αμφισβητήσω τον τρόπο που έβλεπα το τρέξιμο και να θεμελιώσω εκ νέου την τακτική στις προπονήσεις μου.

vtt

Τρεις μήνες παύσης, αλλά για να μην χάσω εντελώς τα κεκτημένα μου,  »ξέθαψα » ένα παλιό ποδήλατο mountain και ξαναβρήκα την – ξεχασμένη – ευχαρίστηση του να κάνεις πετάλι. Σιγά-σιγά, από τον Ιούλιο, ξανάρχισα να τρέχω, με μία νέα οπτική, ήρεμη, ξεχνώντας την ταχύτητα και την έντονη προσπάθεια. Εν συντομία, ξανάπιασα το βιβλίο του S. Cottereau και προσανατόλισα τις προπονήσεις μου προς τη θεμελιώδη αντοχή, κρατώντας παράλληλα το ποδήλατο, για να προφυλάξω το δεξί μου πόδι, που αισθανόμουν ακόμη λίγο αδύναμο.

Μετά δύο μήνες μ’ αυτή τη συνταγή (50% τρέξιμο, 50% ποδήλατο), ο αγώνας της Σύμης έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να μετρήσω την αποτελεσματικότητα αυτού του τύπου προπόνησης. Ο χρόνος, αλλά κυρίως η αίσθηση που είχα σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής, με ανακούφισαν ως προς την επιλογή μου.

Ο ημιμαραθώνιος της Σύμης, καθώς και η διακοπή που το μίνι-ταξίδι στο απέναντι νησί επιφέρει στην καθημερινότητά μου, μου επιτρέπουν να σκεφτώ τη συνέχεια που θέλω να δώσω στην αθλητική μου «καριέρα».

Ξαναρχίζω να σκέφτομαι τις προσπάθειες πιο μεγάλης διαρκείας, και στη Σύμη αποφασίζω να ξαναδοκιμάσω την περιπέτεια των υπεραποστάσεων. Δύο επιλογές μου παρουσιάζονται ; να επανέλθω στη διαδρομή του Ευχίδειου, στην οποία είχα αποτύχει το 2015… ή να ξαναβρώ το νησί της παιδικής μου ηλικίας, τη Θάσο, όπου ένας νέος αγώνας διοργανώνεται από το 2016. Έπειτα από συμβούλιο με την dream team μου, η απόφαση λαμβάνεται γρήγορα, θα είναι ο γύρος της Θάσου, λίγο περισσότερο από 100 χλμ, στα ίχνη του Θεαγένη.

theagene

Έτσι λοιπόν, το πρόγραμμα των προπονήσεων θα προσαρμοστεί στο νέο αυτό στόχο : πιο μεγάλες χρονικά προπονήσεις, ρυθμός (ακόμα 😉 ) λιγότερο έντονος. Ο Δεκέμβρης έτσι είναι αφιερωμένος στο να περάσω αυτό το πρώτο σκαλί : να ξαναπεράσω σε 4 εξόδους τρεξίματος την εβδομάδα, να επεκτείνω τις μεγάλες εξόδους σε διάρκεια 2 με 3 ώρες, και να καταφέρω να ελέγξω τους καρδιακούς παλμούς τρέχοντας λιγότερο γρήγορα, ακόμα και περπατώντας στις μεγάλες ανηφόρες. Η καθεαυτού προετοιμασία για τον αγώνα θα ξεκινήσει στο τέλος του Γενάρη, με ένα ακόμη σκαλί να φτάσω.

Για τη σεζόν 2017, το πρόγραμμα είναι ήδη καθορισμένο :

29 Γενάρη, 10 χλμ της Ρόδου (Τάφρος)
5 Μάρτη, ημιμαραθώνιος Σορωνή-Απόλλωνα
12 Μάρτη, αγώνας βουνού, Προφήτης Ηλίας
9 Απρίλη, ημιμαραθώνιος, στο πλαίσιο του μαραθώνιου της Ρόδου
22 Απρίλη, γύρος Θάσου, 105 χλμ
23 Ιουλίου, αγώνας Σορωνή-Άγιος Σουλάς

6 Σεπτέμβρη, ημιμαραθώνιος Σύμη-Πανορμίτης
1 Οκτώβρη, 10 χλμ στη Ρόδο (?)
5 Νοέμβρη, η Ρόδος για τη ζωή
12 Νοέμβρη, κλασικός μαραθώνιος Αθήνας

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s