Θεαγένης… Ποιος ήταν άραγε;

texte en français

Θεαγένης : Ένα όνομα που με απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν μπορώ να δεσμευτώ χωρίς να ξέρω. Τι πιο απλό από μία μικρή διαδικτυακή έρευνα; Με δυο κλικ προσγειώνομαι στη σελίδα Wikipedia και εκεί… τι έκπληξη! Στις αναφερόμενες πηγές, μία από όλες τραβάει την προσοχή μου, αφού εμφανίζεται το όνομα του δικού μου πατέρα!

Και αφού αυτός ήταν σε διακοπές σπίτι μας τις τελευταίες μέρες, τον έβαλα στη διαδικασία να με πληροφορήσει. Στην αρχή, πίστευα πως με κορόιδευε και μου διηγιόταν την δική μου ιστορία, έπειτα γρήγορα κατάλαβα πως δεν ήταν καθόλου αυτό!

001

Ο Θεαγένης λοιπόν, ήταν ένας μικρός σκανταλιάρης που έκανε συνέχεια βλακείες και πονοκεφάλιαζε τους Θασίτες ήδη από την ηλικία των οκτώ χρόνων. Η Θάσος είναι το αγαπημένο νησί στο οποίο πέρασα όλες τις καλοκαιρινές μου παιδικές διακοπές, και έχω κάνει εκεί αρκετές αταξιές … Μα εδώ σταματάει και η όποια ομοιότητα μαζί μου, αφού εκείνος ο Θεαγένης εξελίχθηκε σε πραγματικό θρύλο. Όλα αυτά διαδραματίζονται, βεβαίως, στην αρχαιότητα και πιο συγκεκριμένα στον 5ο αιώνα π.Χ. Το πρώτο του κατόρθωμα, που του στοίχισε μία καταδίκη σε θάνατο, είναι η κλοπή ενός αγάλματος από την Αγορά! Είναι πραγματικά πολύ πιο εντυπωσιακό από όσα έκανα εγώ 2480 χρόνια αργότερα. Και ευτυχώς για μένα, οι Θασίτες πριν 40 χρόνια ήταν πολύ πιο επιεικείς για όλα τα κατορθώματα που είχα στο ενεργητικό μου στο γοητευτικό τους νησί.

002

Τέλος πάντων, για να επιστρέψουμε στον Θεαγένη, ευτυχώς γι’ αυτόν, είναι τα προσόντα του ως αθλητή που προκαλούν την επιείκεια των κατοίκων της Θάσου. Αφού βέβαια πρώτα επέστρεψε το αγαλμα, διέπρεψε στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα : διακρίσεις σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις, κυρίως στα αθλήματα δύναμης, αλλά επίσης στο τρέξιμο, ολυμπιακοί αγώνες, πυθικοί αγώνες, ισθμικοί αγώνες, νεμαϊκοί αγώνες κλπ κλπ, πάνω από 1400 στεφάνια ελιάς, σύμφωνα με τον μεγάλο Παυσανία!

Έτσι, είναι ένας φοβερός ήρωας σε αυτό το (όχι και τόσο) μικρό νησί του Βόρειου Αιγαίου και η μνήμη του τιμάται δεόντως. Ένα άγαλμα στήνεται προς τιμήν του στη Θάσο, αλλά η ιστορία του Θεαγένη παίρνει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα μετά το θάνατό του. Ένας από τους παλιούς συναγωνιστές του, φρικαρισμένος από τις ήττες που είχε υποστεί σε κάθε αγώνα μαζί του, έρχεται και χτυπάει το άγαλμα κάθε νύχτα… Το ολυμπιακό πνεύμα, όπως μπορούμε να δούμε, ήταν απόν από πολύ κόσμο και – κυρίως; – από κάποιους αθλητές, ήδη από την αρχαιότητα. Τι να πούμε για σήμερα, και πόσο πρέπει να μας εκπλήσσουν αλήθεια, όλες αυτές οι ιστορίες ντοπαρίσματος, κλεψιών και διαφθοράς στον αθλητισμό… ή πολύ απλά η άρνηση της νίκης του άλλου. Αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία!

Λοιπόν, εν συντομία, αυτός ο λεγόμενος αθλητής, με το να χτυπάει το άγαλμα του Θεαγένη κάθε νύχτα, το ρίχνει κάτω και αυτό τον πλακώνει! Όμως οι νόμοι είναι σκληροί (ήδη) σ’ αυτούς τους παλιούς καιρούς, και ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί: κατηγορούμενο από τα παιδιά του νεκρού πλέον ζηλιάρη αθλητή, το φονικό άγαλμα ρίχνεται στη θάλασσα. Λίγο αργότερα, απλώνεται στη Θάσο μία περίοδος στειρότητας, βάζοντας τέλος σε κάθε αγροτική παραγωγή… Τα μαντεία καλούνται, αυτό των Δελφών προτείνει να επιστρέψουν οι εξόριστοι. Σε όλους δίνεται χάρη, αλλά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Το μαντείο λοιπόν ερωτάται εκ νέου, ο χρησμός γίνεται πιο σαφής, και το άγαλμα του Θεαγένη επαναφέρεται από τους ψαράδες του νησιού… η γονιμότητα επανέρχεται και η φήμη του ήρωά μας ενισχύεται. Ανάγεται σχεδόν σε θεότητα, λατρεύεται περισσότερο ακόμα για τις θεραπευτικές του ικανότητες παρά για τα αθλητικά του επιτεύγματα, και το άγαλμά του δεσπόζει στην αγορά, στη θέση αυτού που ο ίδιος είχε κλέψει όταν ήταν παιδί.

003

Αχ… την λατρεύω την ίστορία της ελληνικής αρχαιότητας, πάντα μεταξύ ιστορίας και μύθου…

Αλλά τι δουλειά έχει ο Θεαγένης στο δικό μου μπλογκ, του απλού αθλητή, θα μου πείτε; Ε, λοιπόν, ακούστε. Το 2016 δημιουργήθηκε ένας νέος αγώνας στη Θάσο και οι διοργανωτές επέλεξαν να του δώσουν το όνομα αυτού του ήρωα της αρχαιότητας. Τον είχα, βεβαίως, ανακαλύψει, αλλά μόλις είχα αναρρώσει από το διπλό τραύμα, οργανικό και ψυχολογικό, του 2015, οπότε τον είχα απωθήσει στο βάθος του μυαλού μου. Είχα ξεκινήσει από πολύ χαμηλά, μη γνωρίζοντας αν θα μπορούσα ξανά να «πάρω τα πάνω μου» και να ξαναδοκιμάσω την τύχη μου στις υπεραποστάσεις. Αλλά αν υπάρχει μία διαδρομή στην οποία μπορώ να δοκιμάσω να νικήσω τις δυσκολίες μου, είναι αυτή, ο γύρος της Θάσου, ενός νησιού που αντιπροσωπεύει για μένα τόσα πολλά… Λοιπόν, ιδού, αν όλα πάνε καλά μέχρι τότε, λίγο μετά το ελληνικό Πάσχα, τέλος Απρίλη, θα σκέφτομαι την ιστορία του Θεαγένη, ενώ θα περνάω από : Αλυκή, Κοίνυρα, Παναγιά, Λιμένα, Πρίνο, Μαριές, σε μία βόλτα λίγο μεγαλύτερη από 100 χιλιόμετρα… Όχι και τόσο μικρό το νησί της Θάσου!!!

004

2 réflexions sur “Θεαγένης… Ποιος ήταν άραγε;

  1. Πολύ όμορφο το άρθρο σας και μας τιμα ιδιαίτερα!Ανυπομονολυμε να σας γνωρίσουμε και απο κοντά!
    Καλή συνέχεια…

    • Ευχαριστώ θερμά! Τιμή μου που περάσατε από εδώ και αφήσατε ένα τόσο καλό σχόλιο. Και εγώ ανυπομονώ να τα πούμε από κοντά στο όμορφο νησί σας!

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s