Δρόμος Θυσίας, Σύμη – Πανορμίτης

texte en français

Η Σύμη… το απέναντι νησί, που το βλέπουμε από την αυλή μας. Ένα πανέμορφο νησί, με τα παραδοσιακά σπίτια στο λιμανάκι του… Η άφιξη εκεί είναι πάντα φανταστική ! Αυτό το μικρό νησάκι της Δωδεκάνησου, ένα δρομάκι το διασχίζει, από το Βορρά στο Νότο, με απόσταση μόλις 21 χιλιομέτρων. Ναι, ναι, σας θυμίζει κάτι; Ακριβώς η απόσταση ενός ημιμαραθώνιου !

Και όντως, η Σύμη, για εμένα, είναι συνώνυμη ενός αγώνα : αγαπημένος μου αγώνας, εκεί που είχα αρχίσει την πορεία μου στις μεγάλες αποστάσεις.

symi parcours

Ξεκινάμε από το Γιαλό, στο Βορρά, και διασχίζουμε το νησί μέχρι το μοναστήρι του Πανορμίτη, στην άλλη άκρη. Η διαδρομή είναι μόλις 20 χιλιομέτρων, αλλά αρκετά δύσκολη. Μετά από κάποιες δεκάδες μέτρων σε παραλιακό δρόμο, αρχίζει μια μακρυά ανηφόρα με δυνατές κλίσεις. 8 χιλιόμετρα ανηφορικά, μα πολύ αναφορικά, με μια κλίση που αγγίζει τα 10%, μετά έχουμε κάτι σαμαράκια, και αρχίζουμε μια σπουδαία κατηφόρα, με κάτι στροφές που θα ζηλεύανε και οι Άλπεις μας οι γαλλικές…

symi profil

Ο τερματισμός βρίσκεται ακόμα λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, σε ένα πολύ όμορφο μοναστήρι. Κάθε άφιξη τονίζεται με τις καμπάνες, θυμάμαι  ακόμα την πρώτη χρονιά που συμμετείχα, είχα ακούσει τις καμπάνες για τον νικητή ενώ ήμουν ακόμα πολύ ψηλά, πριν ακόμα φτάσω στην πρώτη στροφή ! Ένας μοναδικός αγώνας, αλλά και για μοναχικούς δρομείς, ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος (10 την πρώτη χρόνια που ήρθα, το 2011, 21 φέτος)… είμαστε μόνοι μας, μόλις αρχίζουν τα πρώτα μέτρα της ανηφόρας, ο καθένας ακολουθεί το ρυθμό του ! Τα μόνα άτομα που συναντούμε είναι τα παιδιά από το συμιακό στίβο, που μας περιμένουν και μας προσφέρουν τον απαραίτητο ανεφοδιασμό σ’ όλη την διαδρομή,  τον φίλο μας τον Βασίλη, τον προπονητή τους και διοργανωτή, που με την μοτοσικλέτα του, τα επιβλέπει όλα, και επίσης τη γυναίκα του, τη γιατρό του αγώνα που μας προσέχει… Η γνωστή ελληνική φιλοξενία, η οποία υπάρχει ακόμα σ’ αυτά τα μικρά νησιά !

symi 2012 1

Θα είναι για εμένα φέτος η τέταρτη συμμετοχή :

2h03’40  το 2011, για την πρώτη μου εμπειρία στις μεγάλες αποστάσεις,

1h53’05 το 2012,

1h49’14 το 2013.

Μια καλή πρόοδος, αλλά λογική γιατί ήμουν αρχάριος. Φέτος, ενώ έχω απολογισμό αρκετά χαμηλό σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις μου σε αγώνες, ο στόχος είναι να χαρώ αυτήν την καταπληκτική διαδρομή, και να τερματίσω αν είναι δυνατόν ξανά κάτω από τη 1 ώρα και 50 λεπτά. Αν μου βγει καλά η ανηφόρα, θα προσπαθήσω και να βελτιώσω τον χρόνο του 2013…

Ετυμηγορία, το βραδάκι της Κυριακής !!!

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s