Αναδρομή στους 4 προηγούμενους μήνες…

texte en français

Τέλος του 14, είχα πολλά σχέδια για την αρχή της καινούργιας χρονιάς, με τελικό σκοπό να μπω στο μικρό κόσμο των υπεραποστάσεων (πέρα από τον μαραθώνιο), με τον Ευχίδειο Άθλο, έναν αγώνα δρόμου των 107,5 χλμ, με τερματισμό στους Δελφούς.

Το πρόγραμμα ήταν έτοιμο, με μια σταδιακή αύξηση στις προπονήσεις και στους αγώνες προετοιμασίας (10άρι στη Τάφρο, ημιμαραθώνιος στα Απόλλωνα, μαραθώνιος του Παρισιού). Όλα υπολογισμένα, και όντως η σαιζόν άρχισε αίσια, με ένα ατομικό ρεκόρ στον αγώνα των 10 χλμ του συλλόγου Απόλλων, στη Ρόδο : 47’36, δηλαδή 1’36 κάτω από τον παλιότερο μου καλύτερο χρόνο. Ένας μικρός πόνος με πείραζε τακτικά στο δεξί πόδι, αλλά σκεφτόμουν ότι θα εξαφανιζόταν μόνος του με τις δυο εβδομάδες ξεκούρασης που είχα προγραμματίσει τέλος Ιανουαρίου.

Η πρώτη προπόνηση του Φεβρουαρίου, όμως, έδειξε τελείως το αντίθετο : πόνος σε κάθε βήμα, κάθε φορά πιο έντονος. Ιατρός, μαγνητική, η διάγνωση καθαρή : φλεγμονή της θήκης των τενόντων του περόνη, αυτοί οι μυς που είναι υπεύθυνοι για τις κινήσεις του ποδιού. Ο ορθοπεδικός φαίνεται αρκετά απαισιόδοξος για τον μαραθώνιο, δεν μιλάμε καν για τον αγώνα των 107,5χλμ.

e1

Το ηθικό πέφτει, όταν ακούω όλα αυτά, αλλά γρήγορα σκέφτομαι ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα στη ζωή… μια απλή τενοντίτιδα είναι…

Αρχίζει τότε ένας αγώνας διαφορετικός, εναντίον του χρόνου, για να μπορέσω να συμμετάσχω στον αγώνα που ονειρεύομαι τόσους μήνες. Πρώτα η φυσιοθεραπεία, και μετά τα πρώτα πολύ χαλαρά τρεξιματάκια (πρώτη προπόνηση στις 20/02, στο παλιό στάδιο του Αγίου Σουλά, μόλις 20 λεπτά). Τακτικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση του ποδιού, πάγος μετά από κάθε προπόνηση, και υπομονή… Πάντα μια μικρή ενόχληση υπάρχει, σε κάθε προπόνηση, αλλά κάθε φορά και πιο αργά. Αυτή η περίοδος είναι κάπως δύσκολη, μεταξύ αμφιβολίας και ελπίδας. Συνέχεια σκέφτομαι τα χειρότερα, και η ευχαρίστηση δεν είναι συχνά παρούσα όταν τρέχω, καινούργιο συναίσθημα για εμένα.

e2

Στις 15/03, ολοκληρώνω ένα πρώτο ‘long run’, διαρκείας 1h30… Μου μένουν τότε μόλις 4 εβδομάδες πριν τον μαραθώνιο του Παρισιού. Γράφτηκα πριν ένα χρόνο σχεδόν, είχα προβλέψει άλλες συνθήκες, άλλη προετοιμασία, πιο σοβαρή. Μακριά πια η ιδέα να σπάσω το ατομικό μου ρεκόρ, και να τερματίσω κάτω από τις 4 ώρες, θα τρέξω τον αγώνα σαν ένα μεγάλο ‘long run’. Θα είναι και η τελευταία πρόβα, για να επιβεβαιώσω την εγγραφή μου στον Ευχίδειο Άθλο.

Ευτυχώς, αυτές οι 4 εβδομάδες κυλάν αρκετά καλά, και φθάνω στο Παρίσι σε καλές συνθήκες. Πάρα πολύς κόσμος, 54000 εγγεγραμμένοι, μια διαδρομή καταπληκτική, η δικιά μου dream-team πλήρης (στην αφετηρία, στο 29ο χλμ, και στον τερματισμό), ο μαραθώνιος αυτός θα μείνει μια ωραία εμπειρία. Ο χρόνος μου, ο χειρότερος της μικρής μου ζωής σαν μαραθωνοδρόμος, 4h37, αλλά σύμφωνος με τις προβλέψεις (ρυθμό 6’30 το χιλιόμετρο). Και πάνω από όλα, επικυρώνω την εγγραφή μου για τον Μάιο !

e3

Όμως, είναι φανερό ότι η προετοιμασία μου είναι ελλιπής : άρχισε πολύ αργά, τα χιλιόμετρα λίγα, απουσία ανηφόρων, ενώ η διαδρομή προς τους Δελφούς είναι ορεινή… Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους : 108 χιλιόμετρα τον Ιανουάριο, μόλις 30 το Φεβρουάριο, 160 το Μάρτιο και 211 τον Απρίλιο. Οι έξι εβδομάδες χωρίς προπόνηση δημιουργούν ένα έλλειμμα σε όγκο, και τα χιλιόμετρα που έτρεξα μέχρι τις 15 Απριλίου ήταν αποκλειστικά σε επίπεδο έδαφος, για να μην ζοριστεί το πόδι μου. Οι αμφιβολίες είναι πολλές, μόλις δέκα μέρες πριν την εκκίνηση στις Πλαταιές, και θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός με την διαχείριση του αγώνα. Αλλά αυτό, εξαρτάται μόνο από εμένα !!!

e4Merci à Doré, Monet, et Manet… et au merveilleux musée d’Orsay…

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s