Απολογισμός του 2014

Texte en français

Ο κύριος στόχος μου για το 2014 ήταν ο μαραθώνιος, το είχα δηλώσει ήδη στον απολογισμό του 2013. Και για άλλη μια φορά, έτρεξα την απόσταση αυτή στην κλασσική διαδρομή, στην Αθήνα : καταπληκτικός ιστορικός αγώνας, ένας τερματισμός στο Παναθηναϊκό Στάδιο που σε συγκινεί απίστευτα, αλλά μια διαδρομή πολύ απαιτητική, με την ατέλειωτη ανηφόρα της μέχρι το 31ο χιλιόμετρο. Όλη η σαιζόν οργανώθηκε για τον αγώνα αυτό, που ακόμα μια φορά, ήταν και ο τελευταίος της χρονιάς.

Δεν συμμετείχα σε πολλούς αγώνες, μόνο 6 φέτος, δύσκολο όταν ζεις σε μακρινό νησί να βρεις ποικιλία… Αλλά δεν πειράζει, η Ρόδος είναι ένα τοπίο που μου χαρίζει αμέτρητες απίθανες διαδρομές για την καθημερινή προπόνηση, τι άλλο να ζητήσω !

dossards2014

Στα αποτελέσματά μου, δυο μικρές απογοητεύσεις : στο δεκάρι της Ρόδου τον Ιανουάριο, το οποίο τερμάτισα σε 49 λεπτά στρογγυλά (δηλαδή 8 δευτερόλεπτα πιο αργά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) και στον λαϊκό αγώνα Σορωνή – Άγιο Σουλά, τον Ιούλιο, με χρόνο 19’32 (μόλις 1’’ πάνω από τον καλύτερό μου χρόνο). Το να μην σημειώσεις ατομικό ρεκόρ για τόσο λίγο, είναι κάπως εξοργιστικό, κυρίως για τον αγώνα του Αγίου Σουλά, που μπερδεύτηκα αξιοθρήνητα με τις ενδείξεις του τότε ολοκαινούργιου ρολογιού μου ! Μπα… το ξεπέρασα, ο τελικός χρόνος δεν αποτελεί πια για εμένα το σημαντικότερο.

Από την άλλη, στους χρόνους που βελτίωσα βρίσκονται οι δυο μου ημιμαραθώνιοι : των Απολλώνων το Μάρτη, που κατάφερα να κερδίσω σχεδόν 4 λεπτά σε σχέση με το 2013, παρά τις πολύ δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες (ωστόσο μου αρέσουν τέτοιες συνθήκες, δίνουν μια γοητεία σ’ αυτόν τον ορεινό αγώνα), και της Ρόδου τον Οκτώβρη, στον οποίο τερμάτισα με χρόνο 1h47’57, με πολύ σταθερό ρυθμό. Ήταν όντως πολύ καλό τεστ για τον μαραθώνιο, και ο χρόνος αυτός είναι ο καλύτερος μου για αυτήν την απόσταση των 21,1 χιλιομέτρων. Αρχές Νοέμβρη, έτρεξα και τον αγώνα κατά του καρκίνου, και βελτίωσα και εκεί, για 30 δευτερόλεπτα, τον χρόνο μου. Ελάχιστα, αλλά ήταν μια εβδομάδα πριν τον αγώνα στην Αθήνα, και δεν τα έδωσα όλα, όπως λέμε.

Το 2014 είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω και άλλο είδος αγώνα : μου έμειναν δυο περίοδοι κενές στο πρόγραμμά μου, και αποφάσισα να ετοιμάσω δυο ανεπίσημους αγώνες. Να τρέξω μόνος μου, με μόνη υποστήριξη την dream-team μου σε ένα σημείο της διαδρομής, ήταν απερίγραπτο και μου επιβεβαίωσε ότι η μοναχική προσπάθεια μου αρέσει, πολύ. Έτσι, τον Απρίλη, έτρεξα έναν μαραθώνιο γύρο από το χωριό μου, σε μια διαδρομή 14 χιλιομέτρων, για τρεις στροφές. Τον Αύγουστο, μέσα στο ζεστό καλοκαίρι, ξαναδοκιμάστηκα μόνος μου, σε μια απαιτητική αλλά πολύ ωραία διαδρομή, περνώντας από τέσσερεις από τις κορυφές του Προφήτη Ηλία, με απόσταση 34 χιλιόμετρα.

4sommets course2

Αυτούς τους ‘’αγώνες’’ τους ετοίμασα σαν να ήταν επίσημοι, και μου χάρισαν αξέχαστες στιγμές σ’ αυτήν την αθλητική χρονιά… σίγουρα θα το ξανακάνω ! Έχω ήδη έτοιμη την επόμενη διαδρομή, για έναν ακόμα συναισθηματικό μαραθώνιο.

Τελευταίος αγώνας, ο κλασσικός μαραθώνιος… Πάλι εκεί, ένα πρωί του Νοέμβρη, στο μικρό χωριό του Μαραθώνα, με άλλους πολλούς δρομείς από παντού. Ήταν η τρίτη μου συνεχόμενη εμπειρία, και μπορεί να μην κατάφερα να τερματίσω κάτω από τις 4 ώρες, κατάφερα όμως να αντιμετωπίσω καλύτερα τις δυσκολίες της διαδρομής. Κατέβασα και τον χρόνο μου για δυο λεπτά, στις 4h09’05. Όπως το έλεγα στον τερματισμό, έχω μέλλον : 4h14 το 2012, 4h11 το 2013 και 4h09 φέτος, με αυτόν τον ρυθμό, θα μου πάρει χρόνια για να φθάσω στις 3h59, τουλάχιστον στην Αθήνα ! Μπορεί να μην είμαι γρήγορος, έχω όμως μεγάλη υπομονή…

Αυτά για τα αποτελέσματα… Το τρέξιμο ωστόσο είναι πολύ περισσότερο από 8 χρονομετρήσεις…

Όσο περνούσε η χρονιά, πάντα με τον κύριο στόχο τον μαραθώνιο, άρχισα να νιώθω την όρεξη να πάω παραπέρα, να δοκιμαστώ σε ακόμα πιο μεγάλες αποστάσεις. Για να πω την αλήθεια, τις σκεφτόμουν εδώ και καιρό, τις υπεραποστάσεις, αλλά ήρθε η ώρα, και αποφάσισα να κάνω το βήμα το 2015. Έτσι, από το 2014, άρχισα να αυξάνω αρκετά τον όγκο προπόνησης, για να προσαρμοστεί ο οργανισμός μου, σιγά-σιγά. Τέσσερεις, έπειτα πέντε εβδομαδιαίες προπονήσεις, και κυρίως κάθε προπόνηση λίγο πιο μακριά.

Έτσι, παρά ένα τραυματισμό στο πόδι, που με σταμάτησε 4 εβδομάδες τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου, ο απολογισμός σε απόσταση ανέβηκε πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, και έφτασε στα 2.265 χιλιόμετρα (1.670 για το 2013). Κατά μέσο όρο, αντιστοιχεί σε 12,9 χιλιόμετρα ανά προπόνηση, ενώ μέχρι πέρσι ήμουν κοντά στα 10,8. Από την άλλη, η μεσαία ταχύτητα έχει πέσει λίγο, στα 9,7 χιλιόμετρα την ώρα, θέμα λογικό αφού η προτεραιότητα είναι τώρα η αντοχή.

CR3

Για τις διαδρομές που χρησιμοποίησα, και εδώ έχουμε μεγάλη αλλαγή : τέρμα οι κύκλοι στην πίστα, 100% εκτός σταδίου. Χοντρικά, τις μισές προπονήσεις τις έτρεξα σε παραλιακό δρόμο ή στην πεδιάδα των χωριών Σορωνή και Φάνες (90 έξοδοι), τις άλλες μισές σε διαδρομές με ανηφόρες, στο δάσος του Αγίου Σουλά (70) ή στον Προφήτη Ηλία (10). Πολλοί χωματόδρομοι, εκτός από την προετοιμασία του κλασσικού μαραθώνιου, που πήγαινα κυρίως στην άσφαλτο. Αποτέλεσμα, τα ‘ίχνη’ μου στον χάρτη της Ρόδου έχουν επεκταθεί, πολύ δύσκολα τώρα βρίσκω ένα δρομάκι στο οποίο δεν έχω τρέξει κοντά στην Σορωνή.

trace anilem54

Αυτά… Η αθλητική μου χρονιά ήταν πολύ πλούσια, και την αντιλαμβάνομαι ως ενδιάμεση. Ελπίζω να είναι οιωνός για μια ουσιαστική αρχή στις υπεραποστάσεις… αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s