Ημιμαραθώνιος της Ρόδου – 12/10/14

texte en français

Ακριβώς στη μέση της προετοιμασίας μου για το 3ο κλασσικό μαραθώνιο, είχα προγραμματίσει έναν αγώνα –τεστ , για να ελέγξω την κατάστασή μου. Αλλά δεν ήταν οποιοσδήποτε αγώνας, μιλάμε για τον ημιμαραθώνιο στα πλαίσια του 1ου μαραθώνιου της Ρόδου !!!

rhodes marathon

Ένας αγώνας εντός έδρας, μια που ξεκινάει μόλις τρία χιλιόμετρα από το σπίτι μου, στην Θολό, το διπλανό χωριό.

Το πρώτο μέρος της προετοιμασίας κύλησε σχεδόν ιδανικά, με 5 εβδομαδιαίες προπονήσεις, για ένα συνολικό όγκο γύρο στα 60 με 70 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Η τελευταία εβδομάδα ήταν βέβαια πιο ελαφριά σε ένταση, για να φορμαριστώ πριν τον αγώνα : τρία χαλαρά τρεξίματα, στο δεύτερο είχα βάλει λίγο ρυθμό αγώνα (3 φορές 1500 μέτρα). Μέσα στην εβδομάδα αυτή, ξαναέρχονται, κλασσικά, μερικοί περίεργοι πόνοι : πόνοι στα γόνατα μόλις αρχίζω την προπόνηση, πόνοι στο δεξί μου πόδι, ακόμα και χωρίς να κάνω τίποτα… Η ομάδα μου με κοροϊδεύει λιγάκι, είναι πλέον παράδοση, λίγες μέρες πριν κάθε σημαντικό αγώνα, να οι μικροί μου τραυματισμοί. Ψυχολογικό, μου λένε… Και όντως σήμερα κιόλας, την ερχόμενη του αγώνα, όλα ξανά μια χαρά, δεν νιώθω πια τίποτα…

Τέλος πάντων… Αυτή τη Κυριακή, 12 Οκτωβρίου, ξυπνάω νωρίς, κατά τις 5.15, για πρωινό. Τα πράγματα είναι έτοιμα από χθες, δεν νιώθω αγχωμένος, θέλω λίγα λεπτά για να φθάσω στο σημείο εκκίνησης. Εκεί βρίσκω τους άλλους αθλητές, είμαστε λίγοι λόγω της πρωτιάς του αγώνα : 55 άτομα για τον ημιμαραθώνιο. Γνωριζόμαστε οι περισσότεροι, αλλά υπάρχουν και μερικοί ξένοι, από το Βέλγιο, την Ελβετία, την Σκοτία, την Φινλανδία, αλλά και το Καναδά… Υπάρχει και ένας Γάλλο-Σορωνιάτης 🙂

20141012_081206
Στις 8.15, επιτέλους, δίνεται η εκκίνηση !

depart

Όπως το έλεγα λίγο πιο πάνω, αυτός ο αγώνας είναι σαν μια πρόβα για την Αθήνα : δεν θέλω να εξαντληθώ μόλις 4 εβδομάδες από τον μαραθώνιο, αλλά δεν πρόκειται να τρέξουμε χαλαρά ! Έχω προς το παρόν μόνο μια επίσημη επίδοση σ’ αυτήν την απόσταση, και η επίδοση αυτή δεν είναι από τις καλύτερες στιγμές μου σε ότι αφορά το τρέξιμο : ήταν πριν 18 μήνες, στο Κιοτάρι (στο Νότο του νησιού), είχα τότε συμμετάσχει σε ένα τρίαθλο, με σκυτάλη. Είχα κάνει το τελευταίο κομμάτι, τα 21.1 χιλιόμετρα, αλλά οι  συνθήκες δεν ήταν καθόλου ιδανικές : τρία πήγαινε-έλα μονότονα, τρομερή ζέστη… Θέλω οπωσδήποτε σήμερα να διαγράψω τον χρόνο αυτό (1h55’47)

Το σχέδιο είναι πολύ απλό : να ξεκινήσω με ένα σταθερό ρυθμό, με βάση τις δυνατότητες μου στον ημιμαραθώνιο, δηλαδή 5’10 το χιλιόμετρο. Ρύθμισα το ρολόι μου για να δω μόνο δυο παραμέτρους : τον μέσο ρυθμό του αγώνα, και τον στιγμιαίο ρυθμό. Θα ελέγξω όμως πότε πότε τους παλμούς, για σιγουριά. Αφήνω έτσι να φύγουν οι πιο γρήγοροι, και βρίσκω την δική μου ταχύτητα, λίγο πιο έντονη από ότι είχα προγραμματίσει. Με αυτό το ξεκίνημα, βρίσκομαι γρήγορα μόνος μου στην 9η θέση. Μακριά μπροστά, βλέπω πού και πού τους δυο συναθλητές που προηγούνται, και ακούω έναν άλλο πίσω μου. Κλείνω το πρώτο 5άρι σε 25’11, οι αισθήσεις είναι εξαιρετικές, η καρδιακή συχνότητα σταθεροποιείται στους 167 παλμούς ανά λεπτό.

Με φθάνει τότε ο συναθλητής που ήταν πίσω μου, που τελικά είναι μια συναθλήτρια, μια Φινλανδή που μένει και εκείνη στην Ρόδο. Θα τρέξουμε μαζί το μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, και θα τερματίσει δεύτερη στην γυναικεία κατάσταση, πίσω από μια Ελβετίδα που έφυγε από την αρχή μπροστά. Με την Sari – είναι το όνομά της – πιάνουμε κουβέντα : έχει σχεδόν ακριβώς τον ίδιο σκοπό σαν και εμένα, να βελτιώσει το ατομικό της ρεκόρ στον μαραθώνιο, σε 4 εβδομάδες, επίσης στην Αθήνα ! Θα είναι η 4η της συμμετοχή, και έχει σαν καλύτερη επίδοση, αν άκουσα καλά, 4 ώρες και 4 λεπτά !!! Κρατάμε έτσι τον κοινό ρυθμό μας, χάνει λίγο χρόνο στους εφοδιασμούς, αλλά καλύπτει μετά την διαφορά. Δεύτερο 5άρι σε 25’17, δηλαδή πέρασμα στο 10ο χιλιόμετρο σε 50’28… Μόλις 1’30 πιο κάτω από το ατομικό μου ρεκόρ σ’ αυτήν την απόσταση ! Φαίνεται ότι έχω δυσκολίες στις μικρές αποστάσεις, θα πρέπει μια μέρα να προσπαθήσω να κατεβάσω και αυτόν τον χρόνο. Οι παλμοί, σταθεροί στους 168.

10k-1

Φτάνουμε στην μέση της διαδρομής, και τότε αρχίζει η ταχύτητα να πέφτει λίγο… Δεν αγχώνομαι, είμαι ακόμα μέσα στις προσβλέψεις μου, είμαι ακριβώς στο ρυθμό που είχα προγραμματίσει πριν τον αγώνα, στα 5’10. Το τρίτο 5άρι τελειώνει σε 25’46, με τους παλμούς που φτάνουν στους 169 μέσο όρο, και η συναθλήτριά μου αποφασίζει να ανοίξει λίγο το ρυθμό της. Την αφήνω, νιώθω άνετα με την δικά μου ταχύτητα. Φτάσαμε τώρα στην τουριστική ζώνη της Ιξιάς, και η κυκλοφορία αρχίζει εκεί να είναι πιο ενοχλητική. Αρχίζουμε επίσης να προσπερνάμε τους τελευταίους δρομείς του 10αριού, που φύγανε τρία τέταρτα μετά από μας, και θα τερματίσουν στο ίδιο σημείο, το κέντρο της πόλης της Ρόδου. Και επιτέλους, ξαναβρίσκουμε την παραλιακή ζώνη.
Μπορεί ο ρυθμός να μειώθηκε λίγο, προσπερνώ έναν συναθλητή μου, αυτόν που έβλεπα στην αρχή του αγώνα στις μεγάλες ευθείες… αλλά με φθάνει ένας από τους πίσω μου. Κλείνω το τέταρτο 5άρι σε 25’54 (παλμοί στους 172), είμαστε κιόλας στην πόλη της Ρόδου, στον παραλιακό, δυτικά.

10k-2

Στην μικρή κατηφόρα του 20ου χιλιόμετρου, ο φίλος μου ο Νίκος ανοίγει και κάνω το λάθος να μην τον ακολουθήσω.

aphotography (281)

Μετά από λίγο, αυξάνω και εγώ το ρυθμό μου, αλλά είναι αργά, δεν θα τον φθάσω ποτέ, ούτε εκείνον, ούτε την Sari… Τερματίζουν μαζί 12 δευτερόλεπτα μπροστά…

arrivee
Μπα, δεν έχει καμία σημασία, τερματίζω στην 11η θέση, με τελικό χρόνο 1h47’57. Δυο λεπτά κάτω από τον χρόνο που ήθελα ! Και κυρίως, σε πολύ καλή κατάσταση, και ικανοποιημένος που κατάφερα και ακολούθησα ρητά το αρχικό σχέδιο, να κρατήσω ένα ρυθμό σταθερό. Σαν ένα κερασάκι πάνω στην τούρτα, το μετάλλιο είναι πανέμορφο, με τον θεό Ήλιο, προστάτη του νησιού !

1798678_1396113500678566_183526967012313726_n
Μου μένει βέβαια πολλή δουλειά μέχρι τις 9 Νοεμβρίου, αλλά το ηθικό παραμένει ψηλά… καλό σημάδι για την συνέχεια της προετοιμασίας.

42

Une réflexion sur “Ημιμαραθώνιος της Ρόδου – 12/10/14

  1. Pingback: Semi-marathon de Rhodes… compte-rendu | passion course à pied

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s