Ημιμαραθώνιος Σορωνή Απόλλωνα

Περίεργη ατμόσφαιρα στη Σορωνή χθες, γύρο στις 9.15… Αρκετοί δρομείς δεν είχαν έρθει τελικά, λόγο καιρού, αλλά όσοι ήμασταν εκεί, προσπαθούσαμε να βρούμε ένα στεγνό μέρος για να περιμένουμε την εκκίνηση… ο καθένας με το αδιάβροχο… Όντως οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδανικές : η θύελλα της προηγούμενης νύχτας δεν έλεγε να σωπάσει, με πολύ αέρα και σιγανή βροχή. Αλλά τι να κάνουμε, οι συνθήκες είναι ίδιες για όλους, και δεν κάναμε τόση προετοιμασία για να κάνουμε πίσω την τελευταία στιγμή ! Έτσι, στις 10 ακριβώς, δίνεται η εκκίνηση, περίπου 70 άτομα παίρνουν το δρόμο προς Απόλλωνα. Μέσα από αυτούς, είμαι και εγώ, για τρίτη φορά σ’ αυτή την διαδρομή…

photo4

Ο σκοπός μου, πολύ απλός, να κάνω κάτι καλύτερο από πέρσι (1h55’16), και αυτή την φορά να ακολουθήσω το πλάνο μου : ξεκίνημα με ρυθμό κοντά στο 5’10 το χιλιόμετρο, να προσπαθήσω να μην χάσω πολύ χρόνο στα δυο δύσκολα κομμάτια (Διμυλιά και Πλατάνια) και να τερματίσω όσο καλύτερα γίνεται…

Και τα πρώτα χιλιόμετρα κυλάνε αρκετά καλά : πολύ νωρίς, φεύγουν οι πιο γρήγοροι μπροστά, χάνω και οπτική επαφή μαζί τους, όπως πάντα, και ας υπάρχουν στην αρχή της διαδρομής κάποιες μακριές ευθείες. Ως συνήθως, τρέχω μόνος μου, δεν μου πολυ-αρέσει να ακολουθώ τον ρυθμό άλλου δρομέα. Έχω και την μουσική μου, 100% γαλλικά τραγούδια, που με απομονώνει και από το περιβάλλον.

photo2

Στο τρίτο χιλιόμετρο, τοποθεσία Τσεκούρι, κλέβω ένα κλαδάκι από μια ελιά, σίγουρα θα με συγχωρέσει ο ιδιοκτήτης (ο πεθερός μου 😉 )… Σ’ αυτό το σημείο, με προσπερνάει ένα γκρουπ με 5 τριαθλητές, χαλαρά… Κάνω ένα γρήγορο υπολογισμό στο νου μου, και αποφασίζω να τους αφήσω να φύγουν μπροστά… δεν θα τα προσπαθήσω να τα βάλω με 15 αθλητές ταυτόχρονα !!! Όχι, αυτόν τον αγώνα, θα το κάνω μόνος μου, μέχρι και τα Απόλλωνα.

Περνάμε την πρώτη μικρή ανηφόρα, απέναντι από τον Άγιο Σουλά (km4), το πλάνο μου πάει μια χαρά : 4’55 στο πρώτο χιλιόμετρο (λόγω του ενθουσιασμού της εκκίνησης), και μετά 5’10, 5’05, 5’13, και 4’58 στο 5ο, χάρη στην κατηφόρα του γηπέδου του Αγίου Σουλά…

Στο 5ο χιλιόμετρο όμως, κάνει την εμφάνιση της η βροχή… μια πολύ μικρή σε διαρκεία, αλλά πολύ έντονη καταιγίδα, είμαστε κιόλας βρεγμένοι… Θα είναι έτσι μέχρι τον τερματισμό, μια σειρά από καταιγίδες σ’ όλη την διαδρομή ! Και βέβαια, αυτές οι συνθήκες αρχίζουν και αφήνουν το στίγμα τους στους χρόνους μου :  5’18, 5’16 και μετά 5’26, 5’29, 5’29, για ένα πέρασμα στο 10ο χιλιόμετρο με χρόνο 52’23’’, ακριβώς μπροστά από το δημοτικό σχολείο της Διμυλιάς.

profil

Λίγα μέτρα πιο πέρα αρχίζουν τα δύσκολα, με την μεγάλη ανηφόρα μεταξύ Διμυλιάς και Ελεούσας, πάνω από 2 χιλιόμετρα με σταθερή κλίση… Αλλά μου αρέσει αυτή η ανηφόρα, και την περνάω χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, παρόλο που η βροχή ξαναεμφανίζεται κοντά στην Ελεούσα : 5’58 στο 11ο, και 6’30 στο 12ο. Αφήνοντας πίσω την Ελεούσα, έχουμε ένα κομμάτι ελαφρώς κατηφορικό, ευκαιρία να ανοίξω λίγο το ρυθμό μου, ειδικά τώρα που πίσω μου κάποιοι αντίπαλοι με πλησιάζουν. Παρά την έντονη καταιγίδα που ξεσπάει πάνω μας, νιώθω ότι έχω ακόμα αρκετή δύναμη μετά από αυτήν την πρώτη ανηφόρα : 5’17, 4’52 και 5’11 στο 15ο χιλιόμετρο, ακριβώς στα πρώτα μέτρα της απότομης ανηφόρας των Πλατανιών. Μόλις με έχει φτάσει η κοπέλα που θα τερματίσει 1η γυναίκα του αγώνα, και ανεβαίνουμε μαζί μέχρι τη κορυφή. Με αφήνει πίσω αμέσως ξεκινάει η κατηφόρα, την ώρα που προσπαθώ να πάρω το δεύτερο ανεφοδιασμό μου (νερό και 2 φακελάκια ζάχαρης, τελικά δεν είναι τόσο εύκολο στο άνοιγμα 😉 ) Αλλά προτιμώ να την δω να πάει μπροστά, γιατί την ακολουθεί στα μόλις 5 μέτρα ο άντρας της με αμάξι, και δεν τον πειράζει αν υπάρχει άλλος δρομέας κοντά… Λίγο επικίνδυνο, και σε αποσυγκεντρώνει λιγάκι. Τρέχουμε λίγα μετρά παρέα με ένα φίλο, τον Λουκά, που και αυτός με έφθασε στα Πλατάνια, αλλά δεν φαίνεται να του αρέσουν οι έντονες κατηφόρες, και ξανατρέχω μόνος μου. Έπειτα, έχουμε μπροστά μας μια σειρά από ανηφόρες – κατηφόρες, με έντονες κλίσεις, μέχρι το 20ο χιλιόμετρο… Οι χρόνοι δεν μπορούν να είναι σταθεροί, σ’ αυτό το κομμάτι : 5’44 (ανηφόρα των Πλατανιών), 4’52, 5’57, 5’19, και 5’34. Μένουν τότε 800 μέτρα, κατηφορικά μέχρι τον τερματισμό, ευκαιρία να σπριντάρω λίγο (ρυθμό 4’37 το χιλιόμετρο).

Στον τερματισμό, όπως πάντα, με περιμένει το fan-club μου. Ο χρόνος πολύ ικανοποιητικός, βλέπω ότι οι προσπάθειές μου στην προπόνηση δεν πήγαν χαμένες : 1h51’25’’, δηλαδή 3’51 κάτω από το περσινό μου χρόνο, και ατομικό ρεκόρ. 27ος στην γενική κατάταξη και 3ος στη κατηγορία μου. Ο νικητής του αγώνα, πάλι ο Γιώργος, έσπασε το ρεκόρ της διαδρομής, με καταπληκτικό χρόνο, 1h27. Και ο πρώτος στην κατηγορία μου, ο φίλος ο Νίκος, κατέβασε το δικό του χρόνο, σε 1h46 νομίζω !

photo3

Απονομές, μπουφές, όλα αυτά σε ένα κλίμα πολύ γιορτινό, οι διοργανωτές του αγώνα και οι εθελοντές των Απολλώνων έχουν δώσει το καλύτερο από τον εαυτό τους… Και του χρόνου, αν είμαστε καλά, πάλι θα τρέξουμε, την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου !

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s