Ημιμαραθώνιος Σορωνή-Απόλλωνα : 2/03/2014

Σορωνή, Απόλλωνα… Δυο χωριά αρκετά διαφορετικά, το ένα παραθαλάσσιο, και το άλλο στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία… Δυο χωριά σε απόσταση περίπου 21 χιλιόμετρων, δηλαδή περίπου μισού μαραθώνιου. Για να φτάσεις από το ένα στο άλλο, διασχίζεις τρία πολύ όμορφα χωριά, Διμυλιά, Ελεούσα και Πλατάνια…

parcours

Βέβαια, η απόσταση είναι και αυτή μια σπουδαία παράμετρος για αυτόν τον δεύτερο μου αγώνα για το 2014. Αλλά η κύρια δυσκολία είναι το προφίλ της διαδρομής : ξεκινάμε σε ένα υψόμετρο κοντά στο μηδέν, στη Σορωνή, για να φτάσουμε στη υψομετρική γραμμή των 300 μέτρων, στα Απόλλωνα. Ολική συσσωρευμένη διαφορά υψόμετρου, 468μ, με δυο κομμάτια με δυνατές κλίσεις (10 με 15%) : το πρώτο κομμάτι στο 10ο χιλιόμετρο, το δεύτερο στο 15ο χιλιόμετρο. Όλο το υπόλοιπο είναι ελαφρώς ανηφορικό, εκτός από δυο καλές κατηφόρες, προς το τέλος του αγώνα !

profil

Αυτόν τον δρόμο, τον ξέρω απ’ έξω, όχι σαν δρομέας, αλλά έχω κυκλοφορήσει με αμάξι, λόγω δουλειάς, σε όλους τους δρόμους και τους χωματόδρομους της περιοχής. Τα τοπία είναι φανταστικά, ξεκινάμε στην βόρεια πλευρά του Προφήτη Ηλία, με θέα προς Σύμη και Τουρκία, για να περάσουμε στην νότια πλαγιά, μετά την Ελεούσα.

photo0

Η διαδρομή είναι απαιτητική… Ξεκινάει απαλά με μια σταθερή και ήπια ανηφόρα για περίπου 10 χιλιόμετρα, με ευθείες μακριές. Ανεβαίνουμε παράλληλα με τον Πλατύ ποταμό, σε ένα περιβάλλον γεμάτο με ελιές, και πίσω το πευκοδάσος.

photo1

Φτάνουμε έτσι στην Διμυλιά, εκεί αλλάζουν τα δεδομένα…

photo2

Αφήνουμε την πεδιάδα, και έχουμε μπροστά μας την πρώτη δυσκολία, με μια ανηφόρα (κλίση κοντά στα 10%) 2 χιλιομέτρων που θα μας οδηγήσει μέχρι την Ελεούσα… Ασύγκριτο χωριό, με τα ερειπωμένα  κτίρια στην πάνω της πλατεία, δείκτες της ιταλικής κατοχής… Σανατόριο, παλιό γυμνάσιο, παλιό στρατιωτικό νοσοκομείο, όλα είναι εγκαταλελειμμένα, το μόνο κτίριο που στέκεται και λειτουργεί είναι η πολύ ωραία εκκλησία, στο βάθος της πλατείας.

eleousa2

Από εκεί, έχουμε δυο χιλιόμετρα χαλαρά, χωρίς δυσκολία, για να ξαναβρούμε λίγες δυνάμεις, μέχρι να φτάσουμε στα Πλατάνια, μικρό παραδοσιακό χωριό με μόλις 50 μόνιμους κατοίκους… Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαρούμε τη θέα, εδώ μας προτείνεται η πιο έντονη κλίση της διαδρομής, περίπου 15% ! Μόνο για 700 μέτρα, αλλά στο 15ο χιλιόμετρο, κόβει αρκετά το ρυθμό μας…

platania1

Όταν τελειώνουμε με αυτή την ανηφόρα, βρισκόμαστε στο ψηλότερο σημείο του αγώνα (στα 350μ) και μένουν ακόμα 5 χιλιόμετρα. Δεν είναι τόσο απλά, γιατί θα έχουμε να συναντήσουμε μια σειρά κατηφόρων και ανηφόρων, με αλλαγές ρυθμού συνέχεια, το χειρότερο για τους μυς…

Αλλά ο τερματισμός τα αξίζει : το χωριό των Απολλώνων βρίσκεται σε ένα φανταστικό περιβάλλον, μεταξύ της αγροτικής περιοχής με τις αμέτρητες ελιές, και του άγριου βουνού του Προφήτη Ηλία, με τις πέτρες και τα πεύκα. Σχεδόν θα θέλαμε να μην διακόψουμε την προσπάθειά μας και να συνεχίσουμε για να ανέβουμε μέχρι την κορυφή… Μα αυτό είναι άλλη ιστορία, λίγο υπερβολικό… η κορυφή βρίσκεται μακριά, σε υψόμετρο κοντά στα 800μ !!!

apollona1

Το Μάρτιο, θα είναι η τρίτη μου συμμετοχή. Το 2012, ήταν τότε ο δεύτερος μόλις αγώνας μου μεγάλης απόστασης, μετά ένα πρώτο ημιμαραθώνιο στη Σύμη. Είχα καταφέρει να τερματίσω κάτω από τις 2 ώρες (1h57’58’’), μετά από μια αρκετά καλή προετοιμασία, με τρεις εβδομαδιαίες προπονήσεις. Ο αγώνας είχε κυλήσει σε ιδανικές συνθήκες, και έτρεξα παρέα με τον φίλο μου τον Παντελή, ο όποιος με άφησε πίσω στο 18ο.

2012

Το 2013, διαφορετική εμπειρία : μετά από μια καταστροφική προετοιμασία, με αρκετές εβδομάδες με μόνο δυο προπονήσεις, ένοιωσα πολύ νωρίς ότι δεν ήμουν καθόλου έτοιμος. Οι καιρικές συνθήκες την ημέρα του αγώνα ήταν και αυτές δύσκολες, με πολύ αέρα και έντονες καταιγίδες…  Αποτέλεσμα λογικό, πολύ απογοητευτικό, σε σχέση με τα τελευταία αποτελέσματα του 2012 : 1h55’16’’.

2013

Φέτος, είχα σκοπό να συμμετάσχω σε ένα ανοιξιάτικο μαραθώνιο (Ναύπλιο ή Μεσσήνη)… Λόγω κρίσης, αναγκάστηκα  τελικά να μην πάω, και αυτόματα έγινε αυτός ο αγώνας Σορωνή – Απόλλωνα ο κύριος στόχος του πρώτου μου τριμήνου. Η προετοιμασία προχωράει κανονικά, με τέσσερεις εβδομαδιαίες προπονήσεις, και με όγκο 50-60 χιλιομέτρων. Μετά από μια πιο χαλαρή εβδομάδα, μπαίνω τώρα σε ένα εντατικό δεκαπενθήμερο, με βάση την αντοχή, και για πρώτη φορά, με αναγνωριστική προπόνηση στα δύσκολα σημεία της διαδρομής… Rendez-vous σε 18 μέρες, για το αποτέλεσμα !!!

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s